CDA Zwolle: “Waar blijft het respijthuis?”

CDA Zwolle: “Waar blijft het respijthuis?”

Zwolle – Ondanks alle mooie woorden is er nog geen vervolgstap gezet in de totstandkoming van een respijthuis in Zwolle. CDA Zwolle, aanjager van deze voorziening voor mantelzorgers, roept de wethouder dan ook op om snel met een concreet plan te komen.

Een respijthuis biedt mensen die mantelzorger nodig hebben, een rustige locatie waarbij de zorg en aandacht geborgd is. Hierdoor kan de mantelzorger tot rust komen na vaak een intensieve periode van begeleiding. “De behoefte aan een dergelijk initiatief is er”, weet Leo Elfers, raadslid van CDA Zwolle. De recente Informatienota Mantelzorg wijst uit dat dat 19% van de mantelzorgers in Zwolle behoefte heeft aan tijdelijk vervangende zorg.

Nederland telt circa 3,7 miljoen mantelzorgers. Zo’n 750.000 personen daarvan zorgen meer dan 8 uur per week en langer dan 3 maanden voor een ander. “Dat is een intensieve belasting”, beschouwt Elfers. In veel andere gemeenten, ook in de regio, zijn al respijthuizen opgezet. “Als kerngemeente met veel mantelzorgers kan Zwolle toch niet achterblijven? Sterker, de overheid zet in op langer thuis wonen; dan moet je dat als overheid ook faciliteren om dat mogelijk te maken. Ook in Zwolle zijn veel mantelzorgers voor wie het op een gegeven moment te veel kan worden. Een respijthuis kan net die rust geven om weer op adem te komen”, weet Elfers. Hij weet zich gesteund door maatschappelijke partners en collega-partijen. “Ons vermoeden is dat meer mensen gebruik zullen willen maken van een dergelijke voorziening, als deze eenmaal bestaat en bekend is. Want de ervaringen van gebruikers van andere locaties zijn eenduidig positief.”

Artikel delen: