Zwolse Schaapskudde vertrekt

Zwolse Schaapskudde vertrekt

Zwolle – Het is weer zover; de winter is in aantocht dus tijd voor de Zwolse kudde om te vertrekken naar hun winterverblijf. Op vrijdag 9 november om circa 13.00 uur zal herder Tjitse Terpstra de schapen in de vrachtwagen laden. Tot begin april 2019 verblijft de kudde in Friesland. Iedereen die het leuk vindt om de schapen uit te zwaaien,  is van harte welkom bij wijkboerderij de Klooienberg, Klooienberglaan 1 te Holtenbroek.

Vertrek schapen
De schapen van de Zwolse schaapskudde zijn de Schoonebeker Heideschaap. Dit is een zeldzaam ras. Het is het grootste Nederlandse heideschaap en heeft een uitgesproken sierlijk voorkomen. De Zwolse kudde wordt gehoed door herder Tjitse Terpstra en zijn honden Jim en Mos. De schapen grazen in Zwolle van april tot  november. De kudde blijft nog tot vrijdag 9 november om 13.00 uur in Zwolle. Op die middag worden de schapen met een speciale vrachtwagen opgehaald om lekker te gaan grazen in diverse Friese boerenweilanden. 

Duurzaam onderhoud
De begrazing door schapen is een duurzame en milieuvriendelijke manier van onderhoud. Insecten, weidevogels, amfibieën en kleine zoogdieren ondervinden van begrazing door schapen geen nadelen.

Artikel delen: