Plan voor ‘billboardwoningen’ bij de A28

Het Zwolse bureau voor architectuur, stedenbouw en landschap Sacon
stelt dat Zwolle zich ermee kan onderscheiden. De zogenaamde billboardwoningen kunnen als een markeringspunt voor de stad dienen. Wie op de A28 rijdt en de billboard-woningen ziet, weet precies dat hij de Overijsselse hoofdstad passeert. En dit keer eens niet door stereotiepe hoogbouw.Sacon diende het plan in als onderdeel van een verkenningsstudie naar de A28-Zone tussen de Monteverdilaan en Burgemeester Roelenweg.
Het opmerkelijke idee ontstond al brainstormend. De gemeente en Sacon wilden beslist een breiwerk van verschillende plannen vermijden. Doel van de visie is een samenhangende visie op het gebied.

In de studie moest onder meer aandacht worden besteed aan een betere ontsluiting en de bouwvolumes. Sacon kwam uit op een multifunctioneel gebruik, waar wonen, werken en leren samen gaan. Het inrichtingsplan houdt ook een intensief gebruik van de ruimte in. Zo is er een schoolgebouw in opgenomen, waar de leerlingen op het dak zouden kunnen pauzeren.

Sacon keek verder dan de opdracht. Het bureau wilde zich niet laten hinderen door wet- en regelgeving zoals milieu en geluidsoverlast vanaf de snelweg. Omdat het een zichtlocatie bij uitstek is, ontstond het plan van de woningen met een patio en een blinde muur. Die ‘dove gevel’ zou naar de snelweg gericht moeten staan. Zo leent deze zich bij uitstek voor lichtreclame.

In de verkenningsstudie zijn zeven van dit soort woningen op snelweg-niveau ingepland, maar het kunnen er ook meer of minder zijn. Of de billboardwoningen daadwerkelijk worden gerealiseerd is nog maar de vraag. De verkenningsstudie is in ieder geval wel enthousiast door de gemeente ontvangen.

Inmiddels is een concept Structuurvisie A28-zone gepresenteerd. Daarin wordt de mogelijkheid van woningbouw opengehouden. Er wordt vooral gedacht aan studentenwoningen.

Bron: http://www.engineeringnow.nl/

Artikel delen:
Reacties 17
 1. Niet doen want mijn brain zegt dat bij de eerste de beste storm van windkracht 9 de a28 is gestremd vanwege een huis op de rij baan!


  Maak melding

 2. Volgens mij wordt dit pure horizonvervuiling. Die “woningen” moeten al snel 30 meter hoog worden om boven de A28 uit te komen.


  Maak melding

 3. ga die automobilisten nu niet afleiden! Laat hen zich op het verkeer concentreren.
  Wat een flauwekul zeg… een multifunctioneel gebruik, waar wonen, werken en leren samen gaan. En dat moet je dus uitstralen dmv lelijke horizonvervuiling die boven een geluidswal uitsteekt langs een drukke snelweg…


  Maak melding

 4. als mc.donalds al geen simpele reclamepaal mag plaatsen zal dit er zeker niet doorkomen bij de gemeente, ik vind het ook een onzinnig plan, leg daar maar gewoon bebossing aan, staat veel leuker!


  Maak melding

 5. Wat een ontzettend stom plan!

  Wil je een voorproefje van hoe zoiets eruit ziet? Ga maar eens naar België. Daar heeft ook iedereen te pas en te onpas zijn “blinde muur” wat dan een “dove gevel” schijnt te heten vol gekalkt met reclame of behangen met enorme borden. Geen gezicht!


  Maak melding

 6. wie wil er nu pal aan de a28 wonen in zo,n huis als je zomers dan buiten zit wordt je donker op de huid niet van de zon maar van het slijtagestof van de autobanden en je kunt elkaar amper verstaan met het lawaai van het verkeer wat er langs denderd.Heb in de Noord in aalanden eens bij een kennis op het balkon gezeten maar wat een herrie als je boven de geluidswal uitkomt


  Maak melding

 7. Als ik die foto zo zie denk ik aan een buitenlandse, stinkende, oude industriestad….. nee, geen compliment inderdaad want zo was het ook niet bedoeld….

  Welk helderlicht van Sacon dit bedacht heeft……


  Maak melding

 8. Grappige reacties en misschien ben ik het ook wel mee eens, maar ik wil er nog niet over nadenken omdat het niet realistisch lijkt……toch heb ik altijd bewondering en respect voor mensen die (in dit geval volgens mij HELEMAAL) wat nieuws bedenken. Sacon dus en dan met name die ene medewerker. Je moet er maar op komen.


  Maak melding

 9. Noem me smakeloos, maar ik vind het eigenlijk best wel leuk! Hoewel ik me verzet kan voorstellen. Die school met pauze op het dak lijkt me niet bijster slim, gezien het probleem met dingen die naar de snelweggegooid kunnen worden. Tja, de baksteen-brug akkefietjes liggen nog aardig vers in het geheugen volgens mij.


  Maak melding

 10. ok ghehe: maar als die er zou komen, gaan wij als inventieve NEDERLANDERS (ben zo TON ;D) weer de hele wereld over en iedereen doet 😮

  Net als ze bij de balgstuw deden 😮

  En de deltawerken 😮

  Zo en nou hoop ik tante Riet’s hoofd NOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOIT meer op een voetbaltribune te zien! ‘K zou het gister bijna jammer vinden dat Utreg won 😉 8)


  Maak melding

Reageer