Zwolle steunt Albanese LHBTI-community

Zwolle steunt Albanese LHBTI-community

Zwolle – Met morele steun, contacten, berichtgeving en concrete adviezen gaat Zwolle de LHBTI-gemeenschap in een Albanese partnergemeente steunen. Vijf Nederlandse gemeenten, waaronder Zwolle, steunen daarmee een project van COC, Nederlands Helsinki Comité en het ministerie van Buitenlandse Zaken om de LHBTI-community in Albanië een hart onder de riem te steken.

De gemeenschap van lesbiënnes, homo’s, biseksuelen, transgenders en interseksuelen heeft het moelijk in Albanië. Buiten de hoofdstad Tirana komen mensen niet of nauwelijks uit de kast, durven vaak niet zichtbaar te zijn en hun fundamentele rechten zijn nauwelijks gewaarborgd. Het vergt voor Albanese gemeenten en bestuurders veel moed om lokale actieplannen op te stellen.

Deze maand nog bezoeken de vijf Albanese gemeenten hun Nederlandse partnergemeenten voor inspiratie en toelichting op het lokaal LHBTI-beleid in Nederland. Aansluitend worden de Albanese gemeenten twee jaar getraind en begeleid vanuit COC Nederland.

Zwolle zorgt voor morele steun door middel van berichtgeving, contacten, vragen beantwoorden en een tegenbezoek in mei 2020. Ureninzet en kosten hebben voor Zwolle geen consequenties: het past binnen de bestaande begroting.

De ondersteuning van lokaal LHBTI-beleid in Albanië maakt deel uit van het Nederlands Fonds voor Regionale Partnerschappen/Matra-programma. Landen die op termijn willen toetreden tot de EU worden vanuit dit programma geholpen bij versterking van de rechtsstaat en de democratie. Een sterkere democratie en rechtsstaat zorgen voor meer stabiliteit in deze landen.

Artikel delen: