GL/DG vindt zaalhuur Odeon De Spiegel te duur

GroenLinks-De Groenen krijgt signalen van diverse bronnen, dat de huur voor de zalen van Odeon sinds de opening van De Spiegel enorm gestegen is. Hierdoor kunnen Zwolse theaterproducties en amateurgezelschappen niet meer in Odeon optreden.

Een recent voorbeeld staat in de Stentor van zaterdag 1 maart, zegt de partij. De bij jongeren succesvolle ‘Not the docter Phill show’ zal in mei niet in Odeon op de planken staan, maar uitwijken naar een circustent vanwege de hoge huur. GroenLinks/De Groenen vindt het een ongewenste ontwikkeling als subsidie van de gezelschappen voor een groot deel aan zaalhuur besteed moet worden, of dat deze groepen door de huurprijzen sowieso niet meer in deze zalen op kunnen treden.

“Wij zijn van bovendien mening dat dit in tegenspraak is met het Zwolse cultuurbeleid, zoals dat is vastgelegd in de cultuurnota ‘De basis op orde.’ Hierin wordt gesteld dat de zalen van Odeon de basis zijn voor het brede aanbod van podiumkunsten. In die zalen moet ruimte zijn voor ondermeer beginnende cabaretiers, toneel in alle soorten en maten, amateurkunst, allerlei genres van muziek.”

GL/DG heeft de volgende vragen voor het college:

1. Bent u met ons van mening dat de zalen van Odeon beschikbaar en betaalbaar moeten zijn voor Zwolse theaterproducties en amateurgezelschappen en onderschrijft u onze waarneming  dat dit met de huidige huurprijzen niet het geval is?

2. Bent u bereid om in gesprek gaan met directie van Odeon-De Spiegel om tot een realistisch huurbeleid te komen voor Zwolse theaterproducties en amateurgezelschappen en de uitkomst hiervan op korte termijn te rapporteren aan de raad?  

Met vriendelijke groet namens de fractie van GroenLinks/De Groenen,

Rana Berends

Artikel delen:

Reageer