Bijzondere vondsten bij bouwwerkzaamheden in Zwolle

|   Laatste wijziging

Foto: Willem Willemse

Zwolle – Stadsgids Gerrit van Dijk werd geattendeerd op een aantal bijzondere vondsten. Het gaat om een beeldje in de voormalige Muzerie en om tekeningen op een schouw in een pand aan de Bloemendalstraat. Het beeldje in de voormalige  Muzerie is een fragment van een beeldje van een schilddragende  leeuw met het familiewapen van de familie Van Haersolte. Verder zijn er op een schouw in een pand aan de Bloemendalstraat afbeeldingen gevonden van en met betrekking tot Joan Derk van der Capellen.

Momenteel worden er in het  Huis met de Hoofden appartementen gerealiseerd. De eigenaar van het pand, Jan Tippe stelt de vondsten beschikbaar voor archeologisch onderzoek.

De Muzerie was gevestigd in het Huis met de Hoofden. Naast of rechts tegen het Huis met de Hoofden was het gymnasium, waar het beeldje gevonden is. De panden hebben in de loop der eeuwen vele bestemmingen gehad. In het Huis met de Hoofden hebben verschillende adellijke families gewoond. Vanaf de tweede wereldoorlog tot in de 60er jaren van de vorige eeuw  was de verffabriek Verweij er gevestigd. Toen zij het pand verlieten hebben zij de hoofden die als balksteunen fungeerden en waar het huis naar genoemd is mee mogen nemen. De originele balksteunen zijn nog steeds in hun bezit. De hoofden die er nu zitten zijn afgietsels.

De familie van Haersolte heeft niet in het pand gewoond. De weduwe van Haersolte woonde in 1628 aan de Praubstraat 19. Het erf van dit pand liep door tot aan de Goudsteeg waar een poortje in de tuinmuur was. Aan de overkant van de Goudsteeg had de weduwe een stalling voor paarden. Het is niet duidelijk of deze stalling voor of naast het Huis met de Hoofden gesitueerd was. Dit zou een verklaring kunnen zijn voor de aanwezigheid van het beeldje in het pand Goudsteeg 21.

Aan de Bloemendalstraat zijn na verwijdering van betimmering op een schouw tekeningen gevonden. Op eén van de tekeningen staan afbeeldingen van een grafmonument voor Van der Capellen, wat in de Grote Kerk van Zwolle zou moeten komen te staan. De Italiaanse beeldhouwer Giuseppe Ceracchi heeft het grafmonument daadwerkelijk gemaakt en het monument is betaald. De beelden zijn echter nooit in de Grote Kerk terecht gekomen.

Het politieke klimaat in de Nederlanden was inmiddels veranderd. Joan Derk van der Capellen viel als patriot uit de gratie nadat Willem V weer aan de macht kwam.  De maker van het monument vluchtte naar Frankrijk en werd op 24 december 1800 in Parijs ter dood gebracht, wegens zijn betrokkenheid bij een aanslag op Napoleon. Het in Italië achtergebleven monument werd in stukken gezaagd en de losse delen  kwamen in de tuinen  van Vila Borghese te staan. Godfried Bomans ontdekte de beelden in 1953 tijdens een studiereis naar Italië.

Er wordt al jaren onderhandeld met de Italiaanse overheid om de beelden naar Zwolle te krijgen. Export van Italiaanse kunst is een lastige kwestie. Tot de tijd dat de beelden daadwerkelijk in Zwolle arriveren zullen we het met de afbeeldingen moeten doen. Naar de authenticiteit en herkomst van van de gevonden afbeeldingen wordt nader onderzoek gedaan.

Gerrit van Dijk geeft gratis stadswandelingen in Zwolle. Door zijn toedoen werd een historische gevelsteen van het Vleeshuis naar boven getakeld. Informatie over de stadswandelingen vindt u op zijn site.

Foto's 4
Bijzondere vondsten bij bouwwerkzaamheden in Zwolle - Foto: Willem Willemse
Foto: Willem Willemse
Bijzondere vondsten bij bouwwerkzaamheden in Zwolle - Foto: Willem Willemse
Foto: Willem Willemse
Bijzondere vondsten bij bouwwerkzaamheden in Zwolle - Foto: Willem Willemse
Foto: Willem Willemse
Bijzondere vondsten bij bouwwerkzaamheden in Zwolle - Foto: Willem Willemse
Foto: Willem Willemse

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)