Hoge opkomst voor Zwolse editie Devvox4kids - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Hoge opkomst voor Zwolse editie Devvox4kids

Zwolle – Software- en technologiebedrijf Luminis en Hogeschool Viaa hebben zaterdag 10 november samen een Devoxx4kidsdag georganiseerd in Zwolle. Devoxx4kids is een wereldwijde beweging die kinderen wil leren programmeren. Honderd kinderen uit de regio hebben deelgenomen aan de workshops. De grote opkomst onderstreept de behoefte van kinderen om meer te begrijpen van programmeren.

Studenten van de Pabo van Viaa en medewerkers van Luminis begeleidden de kinderen bij de workshops. De studenten van de Pabo konden zo zelf ook kennis op doen over Minecraft, lego mindstorms, programmeertalen etc. Dat het belangrijk is om onderwijs en ICT bij elkaar te brengen bewijzen wel de blije en enthousiaste gezichten van alle kinderen en studenten die meededen aan het event.

Directeur van de Pabo, Wilfred de Vries onderstreept het belang van deze dag. “Als pabo-opleiding van Viaa ondersteunen we graag initiatieven die kinderen in aanraking laten komen met techniek, IT en innovatie. Devoxx4Kids is hier een mooi voorbeeld van. Tegelijkertijd is het ook voor onze pabo-studenten die meehelpen tijdens de dag goed om te zien wat kinderen van deze leeftijd allemaal kunnen op dit gebied en een mooie manier om intensief kennis te maken met een onderwerp als programmeren en robotica”.
Het leermateriaal dat is gebruikt is ontwikkeld door medewerkers van organisator én software- en technologiebedrijf Luminis en gebaseerd op werkvormen, oefeningen en lessen uit de praktijk van de Devoxx4kidsbeweging. Deze keer zijn ze aan de slag gegaan met robots van lego, explosies bouwen in Minecraft, het bouwen van een eigen game ‘Versla de Ogers’ en de GPS-positie van hun mobiel volgen via Internet of Things.

Arian Geertsema, software-architect bij Luminis: “Met name de intense blik van de kinderen gebogen over hun laptop en daarna de blijdschap die er vanaf spat als het werkt, is geweldig om te zien!”
Jesse Fokkens, deelnemer: “Ik vond het echt, echt, echt heel gaaf!!” Eerder organiseerde Luminis succesvolle edities van Devoxx4kids in Apeldoorn en Enschede.

Het delen van kennis en ervaring is een van de belangrijke kenmerken van Luminis. Medewerkers van Luminis spelen een actieve rol in de wereld van Open Source software en geven colleges en presentaties op universiteiten en hogescholen. Daarnaast organiseert Luminis kennissessies en trainingsprogramma’s voor bedrijven en individuen. Daarnaast is Luminis al jarenlang zichtbaar op podia van internationale conferenties zoals J-Fall, Oracle Code One, JavaZone, Jfokus en Devoxx. In 2015 is Luminis zelf gestart met haar eigen grote kennisevenement voor softwareontwikkelaar en andere IT-professionals: de Luminis DevCon. De Luminis DevCon is ondertussen uitgegroeid tot een jaarlijks event waar ruim 500 mensen aanwezig zijn om hun kennis en inzichten te delen op het gebied van informatietechnologie.

Artikel delen: