Sierlijke zwarte berken vergroenen Zwolse busstation

Sierlijke zwarte berken vergroenen Zwolse busstation

Zwolle – Zeventien zwarte berken vergroenen het nieuwe Zwolse busstation. Vanaf dinsdag 20 november aanstaande worden zeventien zwarte berken (Betula nigra) aangeplant op het bustation in aanbouw aan de Hanzelaan. Voor de reizigers zorgen de bomen vanaf het moment van ingebruikname op 17 februari 2019 voor een prettig verblijfsklimaat.

De zwarte berk is een sierlijke sterke middelgrote boom met verspreid afhangende takken. De stam is op jonge leeftijd geelbruin en verkleurt later naar bruinrood tot bijna zwart. De bast is sterk afbladderend en krullend. Het blad is glanzend, diepgroen en verkleurt in de herfst naar geel.

Voor de reizigers zorgen bomen op het bustation voor de menselijke maat en schaal. De bomen voorkomen dat het busperron als wijds, lang en leeg wordt ervaren. In de zomer zorgen de bomen voor schaduw. Door het groen ervaren de reizigers de seizoenen op het busstation. De zwarte berk staat vroeg en lang in blad. Daarmee dragen de bomen bij aan een lange groenbeleving op het busstation en het omliggendestationsgebied.

Om de bomen tot gezonde, volwassen boom door te laten groeien zijn ondergrondse aanpassingen met bomenzand uitgevoerd en is een beluchtingssysteem toegepast. De bomen hebben bij aanplant al een hoogte van 6 tot 8 meter en zijn tussen tien en twaalf jaar oud. Door bomen met een grote maat aan te planten, krijgt het groen op het busstation meteen al veel volume. . De zwarte berk is tussen de dertig en veertig jarige leeftijd volgroeid en is dan 15 – 20 meter hoog. De bomen komen uit een Duitse kwekerij, in de buurt van Venlo. Vanwege de grootte van de bomen en de bijbehorende kluiten worden er vanaf 20 november ongeveer drie/vier bomen per dag aangeplant.

Door de keuze voor één soort boom ontstaat een rustig beeld op het busstation. De zwarte berk is goed bestand tegen wind en ziektes. Door de hoge, transparante kroon zorgen de bomen voor gefilterd licht en blijft het busstation voor de chauffeurs in de bus goed overzichtelijk.

Artikel delen: