Stadsprins van Sassendonk: Prins Balg I - Foto: Vincent Kleingeerts
Foto: Vincent Kleingeerts

Stadsprins van Sassendonk: Prins Balg I

Zwolle – Zwollenaar Christian Lensen (38) werd zaterdag gepresenteerd als de 63ste Prins der Eileuvers en Stadsprins van Sassendonk. Hij gaat het net begonnen carnavalsseizoen door het leven als Prins Balg I. Over de vraag van de oud-Stadsprinsen of hij in hun voetsporen wilde treden zegt de nieuwe Prins: ‘daarover hoefde ik niet lang na te denken. Het antwoord was binnen 11 seconden en met volle overtuiging JA!’ ‘Overleg met mijn vrouw Nina was niet nodig, want al voor mijn huwelijk meldde ik haar al dat twee zaken onbespreekbaar zijn, Vuurwerk en Carnaval’. In 1995 vierde Balg I zijn eerste carnaval. Zelf zegt hij daarover ‘In witte overal gehuld, dat was toen nog stoer! Met één been leunend tegen de muur van De Harmonie, die deed toen nog gewoon mee. Biertje in de ene hand, dat mocht toen nog en een sigaret in de andere, dat kon toen nog!’

Christiaan Lensen is enige jaren kok geweest bij de Librije en daarna beheerder van de Librije winkel. Vervolgens trad hij in dienst bij Mosterdmakerij De Wijndragers. Dat bedrijf nam hij ruim twee jaar geleden over. Hij bedacht en ontwikkelde een nieuwe sauzenlijn, waarvan de producten inmiddels aan 24 landen worden verkocht. Het bedrijf in de Marslanden groeit als kool.

De nieuwe Stadsprins zegt over de naam Balg I: ‘Sinds onze puberteit hebben wij altijd minimaal drie getallen op de weegschaal gezien. Dus wij sleuren al twintig jaar onze ‘Balg’ met ons mee. ‘Balg of boek is Zwols voor buik’.
Prins Balg heeft twee adjudanten aangesteld, namelijk Adjudant Bitter en Adjudant Bal. ‘Bij het vinden van namen lag de combinatie met mosterd voor de hand’. Adjudant Bitter is Geke de Kleine (35). Telg uit het roemruchte horecageslacht de Kleine. Zelf werkte zij bij tal van Zwolse horecabedrijven als café de Kleine, Koperen Kees, de Hete Brij en recent Paviljoen de Wezenlanden. Michiel Verbeek is haar partner. Adjudant Bal is de jongere broer van de nieuwe Prins: Julien Lensen (35), mede-eigenaar van het bedrijf New Aspect (toeleverancier aan retail inzake accessoires voor smartphones, tablets en b2b-wederverkopers), getrouwd met Patricia van Lenthe. Prins en adjudanten vieren al vele jaren samen carnaval.
‘Carnaval is voor ons iets ongrijpbaars, een gevoel wat niet uit te leggen valt. Steevast twee weken voor de start ontstaat er een gevoel van onrust, een adrenaline kick: dan gaat het gebeuren!’ aldus Prins Balg.

Hij wil zich in het carnavalsseizoen vooral toeleggen op de jeugd. ‘Het is onze taak om de jongeren te vertellen over de traditie en waarom het zo belangrijk is om een paar dagen vrij van alles te zijn. En aan het eind van carnaval het koppie leeg! Niet via facebook of instagram maar opgaan in een feestende massa, ‘gewoon’ lol trappen. Er is geen I-phone die daar tegenop kan!’ aldus de Stadsprins.

Zijn leus is dan ook: Een Sassendonk voor groot en klein zo hoort carnaval te zijn!

PS: Bas Potjes (Vorst Sebas) en Sander Dol (Vorst Kinne) treden dit jaar als begeleiders van de Prins op!

Foto's 2
Stadsprins van Sassendonk: Prins Balg I
Artikel delen: