GL/DG wil in Zwolle vlag van Tibet laten wapperen

De fractie van GroenLinks/De Groenen vraagt het college in Zwolle solidair te zijn met een internationale Tibet vlaggenactie, dat op 10 maart plaatsvindt.

Elk jaar is er op 10 maart, als herdenking aan de volksopstand, tegen de Chinese bezetting, een internationale Tibet vlaggenactie. Deze actie is een solidariteitsbetuiging aan het Tibetaanse volk en hun geweldloze strijd voor respect van mensenrechten en democratische vrijheid in Tibet. Meer dan 1800 Europese steden hebben voorgaande jaren op 10 maart de Tibetaanse vlag uitgehangen bij gemeentehuizen. De Tibet Support Groep Nederland  zou graag zien dat ook Zwolle aan deze solidariteitsactie deelneemt en verzoekt om deze actie te ondersteunen door de vlag te laten wapperen. Zij stellen daarvoor de nationale vlag van Tibet graag ter beschikking.

In 1949 werd Tibet bezet door de troepen van het Chinese Volksbevrijdingsleger. Tien jaar later, op 10 maart 1959 kwam het Tibetaanse volk massaal in opstand  tegen de voortgaande onderdrukking. Deze volksopstand werd bloedig neergeslagen. 87.000 Tibetanen kwamen hierbij om het leven. De Dalai Lama en 80.000 Tibetanen moesten vluchten naar het buitenland.

GroenLinks/De Groenen zou graag zien dat Zwolle zich solidair verklaart met het Tibetaanse volk en heeft voor het college de volgende vraag:

Bent u bereid om zich solidair te verklaren door de nationale vlag van Tibet op 10 maart uit te hangen bij het gemeentehuis?

Namens GroenLinks-De Groenen,

Rana Berends

Artikel delen:
Reacties 22
 1. Vrijheid
  In elk geval een leuke gedachte: voor. Een tijdje stond de belachelijke situatie in de schijnwerpers. Vervolgens verdween de aandacht als sneeuw voor de zon!?!?!?

  Vind dat niet te rijmen met aandacht voor landen waar allerlei belangen van de US en de Westerse wereld liggen:
  -Turkye, – Irak, -Iran, -Afganistan, -Rusland

  Er was trouwens ook zo’n “Aandacht voor Tibet-club” op het vermaarde BEVRIJDINGSFESTIVAL


  Maak melding

 2. Waarom zou ik solidair zijn en ook een vlag gaan ophangen? Ik zie het nut er niet zo van in. Als GL dit zo nodig wil, laat ze dan eerst de VN dan maar eens overtuigen dat Tibet een autonome staat zou moeten zijn cq. worden.
  En waarom Tibet en niet andere gebieden waar groepen zich proberen af te scheiden?

  Laten we nu eerst eens beginnen met een mooie Europese vlag op te hangen, het hele jaar lang. Net zoals Pillows dat doet. Hier zou de gemeente nog iets van kunnen leren.


  Maak melding

 3. @ Herbert: jij vindt een economisch bondgenootschap belangrijker als een NAVO (die vind ik dus niet altijd voor de goede landen op komt)? Jaap de HS was gister bij Buitenhof: hij kraamde veel bagger uit. Is volgens mij nog terug te lezen. ook een verdienste van de prima ho*rnalist Rob Trip.


  Maak melding

 4. ..
  Beste Herbert,

  “Als GL dit zo nodig wil, laat ze dan eerst de VN dan maar eens overtuigen dat Tibet een autonome staat zou moeten zijn cq. worden. ”

  Wat zou het fijn zijn als GL/DG Zwolle daar toe in staat zou zijn.

  “En waarom Tibet en niet andere gebieden waar groepen zich proberen af te scheiden?”

  Zoals Kosovo? http://www.groenlinks.nl/europa/nieuws/onafhankelijk-kosovo

  Welke nog meer?

  “Laten we nu eerst eens beginnen met een mooie Europese vlag op te hangen, het hele jaar lang. Net zoals Pillows dat doet. Hier zou de gemeente nog iets van kunnen leren. ”

  Goed plan! Helemaal voor! ;D


  Maak melding

 5. Samen
  Begrijp me niet verkeerd heren, ben absoluut voor samenwerking op elk gebied. Misschien is de volgorde ook wel beter eerst dit dan pas op ’t eind Tibet….

  Maar 2 punten:
  -Belachelijk en niet vreemd (want andere belangen/vriendjes) dat Tibet vergeten wordt Ć©n
  -Samenwerking op de kleinste schaal lukt nog net: gemeente. Maar hier in NEDERLAND waar wij net zo trots op zijn als tante TON; zitten we met 2 hele grote extreme en koppige kampen. Knappe jongen die die dichter bij elkaar brengt. Bovendien vind ik dat er in ONS NEDERLAND ook een steeds grotere kloof tussen “relatief arm” en “puisant rijk” komt.


  Maak melding

 6. @Dick: “jij vind een economisch bondgenootschap belangrijker als een NAVO (die vind ik dus niet altijd voor de goede landen op komt)?”

  Ik begrijp je punt niet helemaal. Een economisch bondgenootschap heb ik niet genoemd, evenmin als de NAVO.
  Wellicht is het aan te raden om eerst de uitgangspunten van de EU (en dus niet de EG) en die van de NAVO na te slaan, voordat je met bovenstaande punten komt, die naar mijn mening, een beetje uit het niets komen en ook weinig relevant zijn in jouw reactie.
  Tenzij ik het natuurlijk verkeerd zie, dan zie ik graag een uitleg van je reactie.


  Maak melding

 7. @Patrick; dank je wel voor je reactie šŸ™‚
  maar Kosovo bedoel ik niet; Kosovo heeft zich immers pas geleden van Serviƫ afgescheiden. En is druk bezig internationale erkenning te krijgen. Iets wat fundamenteel is voor een land. Zonder internationale erkenning besta je gewoon weg niet als onafhankelijk gebied/staat.

  De VN en de internationale gemeenschap erkennen Tibet niet als onafhankelijk gebied, evenmin als Taiwan als onafhankelijk politiek gebied gezien wordt.

  Met andere gebieden als Tibet, bedoel ik bijvoorbeeld Cataloniƫ in Spanje, Corisca in Frankrijk, Tsjetjeniƫ in Rusland, Cyprus, etc. Ook deze gebieden strijden voor een internationale erkenning als onafhankelijk gebied.

  Echter, ik denk niet, al zou het natuurlijk mooi zijn, dat we hier op het forum een realistische oplossing kunnen bedenken waarmee we deze conflicten op zouden kunnen lossen. Daar zijn ze gewoon tƩ complex voor.


  Maak melding

 8. @ Herbert: EU=toch econ.bondgenootschap? Ga in elk geval niet de doelstellingen van de EG/EU/NAVO naast elkaar leggen. Want als dat nodig is bevestigd dat mijn reactie van 14:38 stelde ik dat samenwerking op alle gebieden misschien prioriteit is. Waarom moeten er uberhaupt 4 instanties zijn om de vrede te bewaken en een econ.samenwerking te bewerkstelligen? Maarom moet alles altijd zo ingewikkeld gemaakt worden? Ik haalde idd de NAVO en de Verenigde Naties (door jou genoemd) door elkaar. Lees nog maar eens wat ik over het interview met JdHS gister schreef. Maar daar ging je vraag niet over.
  Jij:

  Laten we nu eerst eens beginnen met een mooie Europese vlag op te hangen, het hele jaar lang.

  Tuurlijk dat staat niet alleen mooi maar draagt ook wat goeds uit. Ik ben ook tegen de door jou genoemde willekeur: waarom Tibet en…. Maar antwoord later:

  Belachelijk en niet vreemd (want andere belangen/vriendjes) dat Tibet vergeten wordt

  .

  Deze opmerking vind ik nogal onrealistisch: Dit moet toch minstens van een regering uitgaan? Wat kan de Gl-Nederland of GL-Europa nu voor elkaar krijgen?

  Als GL dit zo nodig wil, laat ze dan eerst de VN dan maar eens overtuigen dat Tibet een autonome staat zou moeten zijn cq. worden

  Denk dat je de essentie van de topic moet “hebben”:

  Aandacht voor Tibet, die soms even aanwezig is, maar dezelfde aandacht verdwijnt dan weer als sneeuw voor de zon. Bovendien, ook handig voor de VVD om te weten ;), kost zo’n signaal nixxx Ik begrijpt wel dat het voorstel niet zo heel snel een meerderheid in de gem.raad zal krijgen. Maar daar kunnen mannen als Revenberg (of een ander van PvdA) en v.Boven misschien wat meer van zeggen. Andere Zwolse pol.partijen reageren hier helaas niet :'(


  Maak melding

 9. Ter verduidelijking; de EU heeft als primair doel het zorgen voor vrede en veiligheid. De EG is de economische tak en voorganger van de EU. En die vrede is eveneens goed voor de economie. Ter vergelijking, de economie van een land dat in oorlog is krimpt met minimaal 1,5% per jaar (!). Vrede is voor de economie dus ook belangrijk, maar economische groei is niet het primaire doel van de EU, maar vrede, veiligheid en stabiliteit.

  Maar nu weer ontopic; volgens mij dwalen we allemaal af van het onderwerp; nl. het voorstel van GL mbt Tibet.
  Volgens mij laat kan dit topic als weergave gezien worden van de huidige situatie, zoals al door meerderen aangekaart; nl., in het begin van het topic ging het nog over Tibet, nu over de EU en de NAVO.

  PS. Dick: Je zegt dat de sec.-gen. van de NAVO erg veel bagger uitkraamde bij Buitenhof. Zou je dit nader kunnen toelichten? šŸ˜‰ Ben benieuwd waar je op doelt namelijk.
  (maar misschien is dat meer iets voor een ander topic? ;))


  Maak melding

 10. Jeep
  Herbert, Jeep deed bijzonder “landinpikkerig” over de 2 aan Rusland grenzende landen OekraĆÆne en ….. (ook niet groot) terwijl hij (weggestuurd bij CDA) ook erg “pak binnen” deed over de landen in de Balkan die nog geen lid zijn. MET ALLE RISICO’S VAN DIEN op beide plaatsen. De trammelant met Rusland en de comedy onderling in de Balkan. Rob Trip vroeg nog of het dat allemaal waard was. Waarop hij heel stoer “Ja” acteerde. Ook over Wilders acteerde hij dat de vonken er vanaf vlogen. Hij was het NATUURLIJK eens met het partij-standpunt van Verhaagen donderdag. Het hele bestaansrecht van de NAVO is dubieus zo je weet (geld en evenredige militaire medewerking); hij speelde heel
  slecht toneel. Eigenlijk op elk onderwerp, ook over onze missie in Uruzgan.
  Een slecht leider van zo’n grote en machtige organisatie. Maar ik ben bevooroordeeld want ik had het al nooit op Jeep.


  Maak melding

 11. @ Herbert

  Trouwens, vrede, veiligheid en stabiliteit is toch allemaal wat we willen en wensen?

  Zou ik ook denken, tot Gebleekte Geert uit de VVD stapte. Nu blijkt dat iedere PVVRIJHEID-aanhanger hem nog steeds steunt ook!!!!



  Maak melding

 12. Ik begrijpt wel dat het voorstel niet zo heel snel een meerderheid in de gem.raad zal krijgen. Maar daar kunnen mannen als Revenberg (of een ander van PvdA) en v.Boven misschien wat meer van zeggen. Andere Zwolse pol.partijen reageren hier helaas niet

  De burgemeester heeft het ontraden.
  Het werd niet in stemming gebracht.

  En er reageren genoeg andere partijen hoor.



  Maak melding

 13. Burgemeester heeft als VVD-er die Burkini-zaak al moeten regelen. Dit is natuurlijk ook niet echt een VVD-standpunt. 2x achter elkaar is te gek…..niet in stemming brengen en overgaan tot de orde van de dag?


  Maak melding

 14. Zwolle steek de Tibetaanse vlag uit!
  Elk jaar is er op 10 maart, als herdenking aan de Tibetaanse volksopstand in 1959, een internationale Tibet vlaggenactie.

  Meer dan 1800 Europese steden en gemeenten in Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Italiƫ, Spanje, Belgiƫ, Kroatiƫ en andere landen, hebben de voorgaande jaren op 10 maart de Tibetaanse vlag uitgehangen op de gemeentehuizen. Ter herdenking aan het bloedig neerslaan van de Tibetaanse volksopstand, waarbij 87.000 Tibetanen zijn gedood.

  Deze actie is begonnen in Duitsland in 1996 en heeft zich in de loop der jaren steeds verder uitgebreid over Europa.

  De gemeenten De Marne, Winschoten, Loppersum, Wassenaar, Waalre, Vlaardingen, Coevorden, Dalen en Westvoorne gingen in Nederland al voor en steken op 10 maart de vlag uit als teken van solidariteit met het Tibetaanse volk en om respect te tonen voor het feit dat ze al vijftig jaar geweldloos strijden voor mensenrechten en democratische vrijheden in Tibet.

  De Tibet Support Groep Nederland (TSG-NL) zou graag zien dat ook uw gemeente aan deze solidariteitsactie voor het Tibetaanse volk deelneemt en verzoekt u dan ook vanuit de gemeenteraad deze actie te ondersteunen.

  Lees het hele persbericht



  Maak melding

 15. Sooooo zelfs Wassenaar. Onze burgemeester heeft dan de macht om het te ontraden? Waarop het niet EENS in stemming werd gebracht. Vreemde DEMOcratie.

  Moet zeggen Emilie: je voorman was ijzersterk gister bij Jeroen en Paul tussen de boeren en hun vrouwen ;D


  Maak melding

 16. Burgemeester Meijer heeft namens het college gisteravond, tijdens de raadsvergadering, net als vorig jaar van het uithangen van de Tibetaanse vlag afgezien. Hij wil daarmee een ‘precedentwerking’ voorkomen. De vredesvlag wordt op 21 september, de Dag van de Vrede van de VN, wel uitgehangen. Raadslid Berends riep de bevolking op wel te vlaggen en zich daarmee aan te sluiten bij de actie.



  Maak melding

 17. Erg jammer dat Zwolle niet meedoet aan de actie.
  Op http://www.tibet.nu kunnen burgers lezen hoe ze mee kunnen doen aan de vlaggenactie. Maar vlot reageren (vandaag!) is wel nodig, anders heb je de vlag niet op tijd binnen.


  Maak melding

 18. MENSENrechten
  @ Admin: bedankt voor de toelichting die gister niet werd gegeven

  Hij wil daarmee een ‘precedentwerking’ voorkomen. De vredesvlag wordt op 21 september, de Dag van de Vrede van de VN, wel uitgehangen. Raadslid Berends riep de bevolking op wel te vlaggen en zich daarmee aan te sluiten bij de actie.

  Niet in stemming namens B&W ivm precedentwerking hmmmm. Nou ja, ik ken idd een hele hoop goede vlaggen: Unicef, Birma, Tibet en nog wel 100 misschien maar HET IS NIET VERKEERD DAT DEZE KLEINE MACHTELOZE LANDEN WAAR WALGELIJKE DINGEN GEBEUREN, HIER EEN BEETJE AANDACHT KRIJGEN. Dat die vlag er echt ging hangen had ik natuurlijk ook niet verwacht! Maar aan welke landen via via steun wordt gegeven en aan welke niet. Voor welke grote landen we angst moeten hebben of juist niet tegen moeten demonstreren…..dat moeten we ons nooit laten voorschrijven. Kijk zelf om je heen zie wat je ziet en trek je eigen conclusies. Ik heb mijn wenkbrauwen al te vaak gefronst. Dus laat ik het hier ff bij.


  Maak melding

Reageer