37 appartementen Friesewal opgeleverd - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

37 appartementen Friesewal opgeleverd

Zwolle – Erwin Stuiver – deltaWonen, Monique van Haaf – provincie Overijssel en Ed Anker – gemeente Zwolle moesten maandag 19 november samen aan de slag om binnen korte tijd een puzzel te maken die symbool stond voor de oplevering van de woningen aan de Friesewal als onderdeel van de versnellingsactie sociale woningbouw in Zwolle.

Samen met de nieuwe bewoners, omwonenden en aannemer Schutte werd de oplevering van de 37 energiezuinige en gasloze appartementen gevierd. Het was ook een mooi moment om kennis te maken met elkaar.

Evert Leideman , directeur-bestuurder deltaWonen laat weten: “We kunnen weer 37 woningen toevoegen aan de Zwolse sociale woningvooraad. Dat betekent dat we in ieder geval 37 woningzoekenden hebben blij gemaakt met een nieuwe, comfortabele woning. Het is ook nog eens het eerste appartementencomplex in Zwolle dat deltaWonen gasloos oplevert. Het is goed om de oplevering samen te vieren. Zo maken bewoners en omwonenden kennis met elkaar. Dat vergroot de leefbaarheid, want we willen allemaal prettig wonen.”

Ed Anker, wethouder gemeente Zwolle “Met de oplevering van de 37 appartementen staat de teller van de versnellingsactie op bijna 200 woningen. Tot en met 2020 worden nog eens 245 woningen opgeleverd zodat de totale teller uiteindelijk op 445 woningen komt. Alle projecten van de versnellingsactie worden gerealiseerd in de bestaande stad en dit project in de historische binnenstad. Samen met deltaWonen hebben we deze nieuwbouw kunnen realiseren op deze plek. De Friesewal is ook nog eens een bijzonder bouwproject omdat de appartementen op het bovendek van de parkeergarage zijn gebouwd.”

Binnentuin
De provincie Overijssel heeft vanuit de regeling Vitaliteit en ruimtelijke identiteit een bedrag van € 200.000,- beschikbaar gesteld voor het aanleggen van een binnentuin en bijpassend hekwerk. “Monique van Haaf, gedeputeerde voor de provincie Overijssel: “Mooi dat vanaf het begin goed is samengewerkt tussen corporatie, gemeente en de provincie. Een manier van werken die tot resultaten leidt. Zo zorgt het nieuwe sedumdak op de parkeergarage voor een mooie, groene omgeving. En dat is van belang voor een prettig woonklimaat voor mensen in de directe omgeving. Goed voor buurt en klimaat!” Door de sedumtuin is bij warm weer de opwarming minder dan bij vroegere stenen situatie. Ook wordt het regenwater beter opgevangen en afgevoerd. Het transparante hekwerk maakt de tuin ook vanaf de straat zichtbaar en draagt op deze manier bij aan de ruimtelijke kwaliteit van het direct naastgelegen gebied.

 

Versnellingsactie

De bouw van de appartementen aan de Friesewal is onderdeel van de versnellingsactie sociale huurwoningen waarin de gemeente Zwolle en deltaWonen op 14 locaties in de stad versneld 445 extra sociale huurwoningen bouwen. Naast de bouwlocatie Friesewal zijn ook het Katwolderplein blok B ( 6 eengezinswoningen en 42 appartementen), Reggelaan (18 woningen) en de verbouwing van het schoolgebouw aan de Hobbemastraat (22 appartementen) onderdeel van de versnellingsactie. Ook bij deze projecten heeft de provincie in het kader van de regeling Vitaliteit en ruimtelijke identiteit bijgedragen. Zo is het trapveld aan de Maaslaan volledig ingericht in verband met het bebouwen van het voormalig schoolterrein aan de Reggelaan.

 

Artikel delen: