Winnaar 2e prijsvraag luierinzameling ontvangt prijs

Sinds september vorig jaar kunnen alle inwoners van Zwolle meedoen met de gescheiden inzameling van luiers en ander incontinentiemateriaal. Luiers en ander incontinentiemateriaal kunnen in speciale zakken worden aangeboden bij 50 kinderdagverblijven en peuterspeelzalen. De gemeente Zwolle wil iedereen aanmoedigen om mee te doen aan de proef door elke drie maanden een prijsvraag uit te schrijven waarbij een verzorgingscheque van 150 euro te winnen is. Op maandag 10 maart aanstaande maakt milieuwethouder Gerard van Dooremolen de winnaar van het tweede kwartaal bekend. Hierbij wordt tevens bekend gemaakt hoeveel kilo’s luierafval er tot nu toe is ingezameld. 

Informatiefolders, luierzakken en prijskaarten voor de prijsvraag zijn te verkrijgen bij de deelnemende kinderopvanglocaties, het gemeentelijk informatiecentrum, de wijkservicepunten en bij ROVA. Om mee te doen aan de prijsvraag van het derde kwartaal kunnen bewoners de antwoordkaarten uiterlijk insturen tot 20 mei. Meer informatie over de proef met de gescheideninzameling van luiers en ander incontinentiemateriaal vindt men op www.afvalzwolle.nl.

Recycling van incontinentiemateriaal
Het incontinentiemateriaal wordt gerecycled bij Orgaworld uit Lelystad. Orgaworld mengt het luierafval met gft-afval om dit te vergisten. De luiers worden versnipperd en komen in een zuurstofloze omgeving waar er met behulp van bacteriën biogas vrijkomt. Dit gas wordt gebruikt voor het opwekken van groene stroom. De luiers worden daarna verder afgebroken en vervolgens als compost gebruikt in de land- en tuinbouw. Het plastic van de luiers wordt na het vergisten uit het compost gezeefd en vervolgens als restproduct verbrand. De energie en warmte die hierbij vrijkomt, levert elektriciteit en stadswarmte op. 

Artikel delen:

Reageer