Tentoonstelling: ‘En toen waren er nog maar negen’

Vanaf 15 maart tot en met 4 mei 2008 is er voor het eerst een educatieve tentoonstelling te zien in het Historisch Centrum Overijssel:En toen waren er nog maar negen. Deze tentoonstelling is gemaakt door leerlingen voor leerlingen en gaat over leerlingen die in de jaren voorafgaand aan en tijdens de Tweede Wereldoorlog in Overijssel probeerden zo normaal mogelijk hun leven te leiden. Maar was het leven toen wel zo normaal?

Ursula, Ernst, Hermann, Bernd, Walter, Rosemarie, Ernst, Walter en Klaus. Tieners waren ze, de joodse jongeren die in de jaren dertig een veilig onderkomen dachten te vinden op de Quakerschool in kasteel Eerde te Ommen. Hun dromen werden wreed verstoord door de Duitse inval. Hun leven eindigde in de concentratiekampen.

 

Zeventig jaar later deden twee HAVO 3-klassen van het Vechtdalcollege uit Ommen onderzoek naar het leven van deze joodse scholieren. Zij maakten samen met Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Historisch Centrum Overijssel en Kunst & Cultuur Overijssel een tentoonstelling en twee korte films over de leerlingen van kasteel Eerde. Het resultaat was een professionele tentoonstelling, die een goed beeld geeft van het leven van een kind in oorlogstijd. Na Ommen, Vught en het Verzetsmuseum in Leeuwarden is de tentoonstelling nu bij het Historisch Centrum Overijssel in Zwolle te zien.

De internationale Quakerschool in Ommen werd in de jaren dertig opgericht en ondergebracht in kasteel Eerde. Al spoedig werd de school een opvangplek voor Duits-joodse vluchtelingenkinderen: zij woonden op de school en volgden daar de lessen. In mei 1940, toen de Duitse legers Nederland binnenvielen, waren er nog bijna twintig joodse kinderen in kasteel Eerde. Een aantal kinderen dook onder, anderen voegden zich bij hun familie in Nederland. Een groep van negen kinderen bleef in Eerde achter en gaf gevolg aan de oproep zich ‘vrijwillig’ te melden voor Kamp Vught. Zij werden allen vermoord.

In het gemeentearchief van Ommen bevinden zich unieke bronnen: foto’s, toelatingsformulieren en dergelijke van alle kinderen die in de jaren dertig naar Eerde vluchtten. Al deze bronnen en gesprekken met ooggetuigen leverden samen het materiaal op voor de tentoonstelling over de vluchtelingenkinderen in Eerde.

Op de website van het HCO vertellen ooggetuigen het verhaal over hun jeugd. Hoe hebben zij de oorlog beleefd? Wilt u ook uw verhaal vertellen, of dat van uw ouders of grootouders? Kijk op www.historischcentrumoverijssel.nl voor meer informatie.

Hoewel iedereen welkom is, is deze tentoonstelling gemaakt door leerlingen voor leerlingen. Speciaal voor de groepen 7 en 8 van het primair onderwijs en voor leerlingen van het voortgezet onderwijs hebben de educatief medewerkers van het HCO extra lesmateriaal bij de tentoonstelling ontwikkeld.

Groep 7 en 8 van het primair onderwijs en leerlingen uit de onderbouw van het vmbo maken kennis met het half-joodse Zwolse meisje Sippora Stibbe dat haar vriendinnetje Vrouwtje Levie zag vertrekken naar Westerbork. Voor leerlingen uit de andere klassen in het voortgezet onderwijs is een kijkwijzer ontwikkeld. Op actieve wijze maken zij kennis met hun leeftijdgenoten in Eerde. Aan het eind is er tijd voor een gesprek en het uitwisselen van ervaringen.

Een bezoek met uw klas is gratis. Klassen zijn ook welkom buiten de openingstijden. Reserveer nu door een mail te sturen naar t.dedanschutter@historischcentrumoverijssel.nl, of bel 038-4266371.

Toegang gratis

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)