Overzichtstentoonstelling Zwolse beeldhouwer

Van 3 tot en met 29 maart is in Bibliotheek Zwolle Centrum een overzichtstentoonstelling van het werk van de 86-jarige beeldhouwer Jan Scholte te bewonderen. In het kader van de themamaand “Van oude menschen…” staat het werk van deze Zwollenaar centraal. Bijzonder is de diversiteit aan materialen waarmee de beeldhouwer werkt; van albast tot hout en van brons tot tufsteen.

Veertig jaar geleden begon banketbakker Jan Scholte met zijn hobby beeldhouwen. Omdat Scholte in het banket zijn creativiteit onvoldoende ruimte kon geven, besloot hij te gaan beeldhouwen. Nu maakt hij al veertig jaar lang deel uit van een groep cursisten bij de Muzerie. Bovendien geeft hij zelf een keer per week les in Hattem.

Scholte laat zich leiden door de vorm van de steen die hij onder handen krijgt. “Van te voren weet ik niet wat het gaat worden. Mijn handen worden geleid door het materiaal. Voordat ik met een stuk steen aan de slag ga, kan het er een aantal maanden liggen. Maar er komt vanzelf iets uit.” De beeldhouwer heeft een voorliefde voor dieren, vooral vogels. De uilen van Jan Scholte zijn ook buiten de stadsgrenzen van Zwolle een begrip. Scholte: “Ze staan symbool voor wijsheid en geluk.”

Op zaterdag 15 maart is Jan Scholte van 13.00 tot 15.00 uur in Bibliotheek Zwolle Centrum aanwezig om een toelichting te geven bij zijn expositie. Belangstellenden kunnen in gesprek gaan met de kunstenaar. Jan Scholte zal ook laten zien hoe zien zijn beelden tot stand komen. De entree is gratis. De expositie is tijdens openingsuren van de bibliotheek (Diezerstraat 80) gratis te bezichtigen.

Artikel delen:

Reageer