Festival laat mbo-studenten kennismaken met wereld van het hbo

Festival laat mbo-studenten kennismaken met wereld van het hbo

Zwolle = Mbo meets hbo. Zo heet het festival op 12 en 13 december in het stadion van PEC Zwolle, bedoeld om mbo-studenten op een nieuwe manier met het hbo in Zwolle te laten kennismaken.

Tour du Zwolle
Het festival, bedacht én uitgevoerd door Windesheimstudenten, moet mbo’ers helpen om zich op een andere manier te kunnen oriënteren op het hbo in Zwolle. ‘Zo is er onder andere een Tour du Zwolle’, vertelt Sharon de Boer, een van de 13 organiserende studenten. ‘Met een tourbus gaan we langs de verschillende hbo-instellingen in Zwolle, maar leer je ook het studentenleven in de stad kennen. We gaan door tot in de late uurtjes.’

In het stadion zelf is er op beide dagen van 16.00 tot 20.00 uur een uitgebreid programma dat inhoud (workshops, informatiemarkt, gesprekken met studiekeuzecoaches) met fun (dj’s, mobiele escaperoom, foodstands) combineert. Meer informatie over het festival is te vinden op www.mbomeetshbo.nl.

Moeite met overgang naar hbo
Zo’n 40% van de studenten met een mbo-4 diploma stroomt door naar het hbo. Velen van hen hebben het in het eerste jaar van de opleiding moeilijk: meer les- en tentamenstof, een meer onderzoekende manier van leren, een grotere mate van zelfstandig werken en zelf plannen en minder college-uren dan in het mbo. In de praktijk zien hogescholen dat veel mbo-studenten in het begin moeite hebben met de overstap naar het hbo. Zo’n 20% van de studenten met een mbo-achtergrond valt in het eerste jaar uit en stopt met het hbo.

StudentLabs
In StudentLabs, een initiatief van het ministerie van OCW, hebben studenten ruim een jaar geleden concrete plannen uitgewerkt om het studiesucces van mbo’ers een boost te geven. Een van deze voorstellen is het Mbo meets hbo festival. De organisatie is een samenwerking van Landstede, Katholieke Pabo Zwolle, Viaa, Deltion en Windesheim.

Artikel delen: