Jonge kunstenaars, artiesten en theatermakers willen ook meedoen - Foto: Hennie Vrielink
Foto: Hennie Vrielink

Jonge kunstenaars, artiesten en theatermakers willen ook meedoen

Zwolle – Ruim vijftig Zwollenaren waren dinsdagavond naar Odeon gekomen en namen plaats op het podium van de authentiek negentiende-eeuwse Hemminkzaal. Club Cele had op deze culturele hotspot een meeting georganiseerd over het recent opgestelde Cultuurprofiel van de regio Zwolle met als titel Experiment&Ernst. Volgens cultuurwethouder Monique Schuttenbeld is onze volksaard van oudsher ernstig: “We hebben een werkmentaliteit en cultureel erfgoed die deze kernwaarde gevormd hebben, maar tegelijkertijd moeten we durven te experimenteren om ons te vernieuwen.” De avond werd geopend door operazangeres Merlijn Runia, die haar klassieke zangstem begeleidde met een rauwe basgitaar. Ze had het gedicht Experiment & Ernst van Sticks omgezet in een lied, met daarin de tekst: “Ter Borch met Typhoon. Thorbecke met Brood. De Fundatie staat. Aan jou om te experimenteren.”

Het initiatief voor het Cultuurprofiel komt vanuit de rijksoverheid. Het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschappen had aan de regio’s gevraagd een Cultuurprofiel te maken, dat als basis zal dienen voor het cultuurbeleid van het rijk voor de komende jaren. Wethouder Monique Schuttenbeld heeft met meer dan dertig culturele instellingen van Zwolle nagedacht over dit regionale profiel inclusief de culturele ambities van de regio voor de komende jaren. De gemeente heeft met name gesproken met de lokale culturele organisaties en instellingen, waarmee zij “een subsidie-relatie” heeft. Dit leverde kritiek op vanuit de zaal. Volgens een deel van het publiek is er een spanningsveld tussen enerzijds de gevestigde en gesubsidieerde instellingen en instituten en anderzijds de individuele kunstenaars, theatermakers en artiesten van onderop die zichzelf moeten zien te redden en op de markt hun geld moeten verdienen. De laatste groep was niet betrokken bij het maken van het Cultuurprofiel. Ook autodidacte- en amateurkunstenaars waren niet uitgenodigd.

Wethouder Schuttenbeld erkende dat bij de opstelling van het Cultuurprofiel wegens tijdsdruk alleen met de gevestigde instellingen is gecommuniceerd, maar dat er in Zwolle ook zeker aandacht is voor de talentvolle cultuurmakers van onderop. ”Er borrelt veel in Zwolle en we willen iedereen laten meedoen.”

Anne Riemersma van Hedon geeft jonge opkomende artiesten een podium in Hedon en inmiddels is er ook een platform onder de naam Creative Council, waar individuele kunstenaars zich kunnen aansluiten en samenwerking kunnen aangaan met andere creatieve ondernemers. De creatieve industrie en het onderwijs voor creatieve beroepen manifesteren zich steeds nadrukkelijker in het Zwolse stadsbeeld. Zwolle heeft niet alleen landelijk erkende culturele instellingen die van grote waarde zijn voor de stad, maar aan de onderkant ook jonge creatieve mensen die staan te trappelen om een actieve bijdrage te leveren aan het culturele klimaat in Zwolle en daarbij durven te experimenteren met innovatieve en onorthodoxe kunstuitingen. Zij willen gehoord worden en hebben tijdens de meeting van dinsdagavond in Hedon een duidelijk signaal afgegeven.

 

Artikel delen: