ArtEZ Zwolle presenteert Overgave

Van maandag 17 tot en met donderdag 20 maart 2008 organiseert d’Acapo-ArtEZ, studium generale van ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Zwolle, i.s.m. Galerie het Langhuis een vierdaags programma rondom Overgave. Is overgave nodig om betekenisvolle kunst te kunnen ervaren en maken?

Tijdens de Passieweek houden belangwekkende kunstenaars en denkers lezingen en voorstellingen over kunstvormen die met passie samenhangen, maar ook over overgave als manier van leven, zoals in het Taoisme. Zowel overdag als ’s avonds kunnen bezoekers zich overgeven aan de diverse kunstuitingen op de ArtEZ locatie’s of in de Broerenkerk in Zwolle. Overgave is een voorproefje van het kunstzomerfestival ZW/\RT.

Overgave, overkomt je dat? Is het een individuele ervaring of is het een zijnstoestand die je met anderen deelt? Overgave kan gaan van je ‘storten in iets naar eigen keus’ tot je ‘overgeven aan wat groter is dan jezelf’. Denkers als Spinoza en John Locke zagen in alles wat leeft een sterke drang tot zelfbehoud. Maatschappelijke verworvenheden als individuele vrijheid en democratie proberen dit zelfbehoud te reguleren. Overgave lijkt juist van ons te vragen om ons te verliezen, misschien met als doel om ons zelf op een diepere manier te behouden. Wat vraagt dat van mensen? Het programma Overgave draait om deze vragen en wordt een ontmoeting met alle kunsten, in theorie en praktijk.

Gevarieerd programma

Maandag 17 maart kunnen bezoekers luisteren naar een bijzondere uitvoering van Arvo Pärt’s  ‘Johannes Passion’ uitgevoerd door ArtEZ Conservatorium o.l.v. Eugene van Boheemen. Of een lezing bijwonen van Jan Rot over zijn hertaling van Bach’s Mattheuspassie en een presentatie van beeldend kunstenares Cindy Moorman. Ook de opening van de speciaal voor Overgave opgebouwde installatie Haiku van beeldend kunstenaar Madelon Hooykaas is op deze dag.

Dinsdag 18 maart geven tijdens het ‘Overgave Symposium’ schilder Gijs Frieling, theoloog Erik Borgman, filosoof Karim Benammar, schrijver Kader Abdolah, rapper Typhoon en vele anderen hun invulling aan Overgave.

Woensdag 19 maart biedt een lezing van de Belgische hoogleraar filosofie Patricia de Martelaere, haar boek over het Taoïsme vormde een inspiratiebron voor het programma van Overgave. Daarnaast is er een presentatie van de Hedendaagse Stripversie van het passieverhaal door Jeroen de Leyer en Nick J. Swarth en de ‘Completen’ door Scola Cantorum Campensis.

Donderdag 20 maart start in de Broerenkerk de ‘Nacht van de Overgave’ met een lezing door de Leuvense hoogleraar filosofische antropologie Paul Moyaert, waarna het publiek zich tot diep in de nacht kan overgeven aan de muzikale en beeldende kunsten van ArtEZ studenten, een meditatief klavecimbelconcert door Tineke Steenbrink en aan de ‘Donkere Metten en Lauden van Goede Vrijdag’ door het Vocaal Ensemble Gregoriana.

Tijdens de Passieweek van 24 feb tot en met 28 maart is in Galerie Het Langhuis de tentoonstelling ‘Gezamenlijke Beweging’ van Cindy Moorman te bezichtigen.

Gezamenlijk initiatief

Overgave is een gezamenlijk initiatief van d’Acapo-ArtEZ, studium generale van ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Zwolle en Galerie het Langhuis. Het programma is een goede voorbereiding voor het nieuwe kunstenfestival ZW/\RT, kunstontmoetingen in Zwolle dat plaatsvindt van donderdag 26 tot en met zondag 29 juni 2008. ArtEZ is in de uitvoering één van de belangrijkste samenwerkingspartners van ZW/\RT. Tijdens ZW/\RT zijn er vele kunstuitingen te bezoeken op prachtige locaties in de Zwolse binnenstad, waarbij de rode draad het thema Passie en Overgave zal zijn. Meer informatie over het festival is te vinden op www.zwart2008.nl.

Informatie en locaties

Kijk voor informatie over aanvangstijden en het programma op www.artez.nl/overgave of  www.dacapo-artez.nl

ArtEZ-Sophiagebouw, Rhijnvis Feithlaan 50, Zwolle

Conservatorium, Aan de Stadsmuur 88, Zwolle

De Broerenkerk, Achter de Broeren 1, Zwolle

Galerie Het Langhuis, Goudsteeg 8, Zwolle   www.langhuis.nl

Artikel delen:

Reageer