Weer Zwolse finalist Groene Twinkeling verkiezing

Weer Zwolse finalist Groene Twinkeling verkiezing

Zwolle – De finalisten van de Verkiezing ‘Groene Twinkeling voor 2019 zijn bekend. Zestien ondernemers uit Overijssel stuurden een voordracht in.

Na uitvoerig overleg heeft de jury gekozen voor: Zuivelboerderij Erf 1 uit Kampen, biologisch dynamische bedrijf De Zonnehorst uit Punthorst en kinderdagverblijf ’t Werkel uit Zwolle. Deze bedrijven gaan met elkaar de strijd aan in de finale, die op 23 januari aanstaande wordt gehouden in het Buitencentrum van Staatsbosbeheer op de Sallandse Heuvelrug tijdens de jaarlijkse groene nieuwjaarsreceptie.

Het is niet vanzelfsprekend dat biodiversiteit in de bedrijfsvoering is verankerd. Toch raken ondernemers steeds bewuster van de noodzaak. Daar is finalist Harry Bruins van Erf-1 het helemaal mee eens: “Pure volle voeding voortgebracht op onze eigen boerderij in de breedste zin van het woord waar het gaat over functie van de bodem, boer en burger. Voed je deze drie-eenheid niet goed, gaat dit ten koste van bedrijf en biodiversiteit.” Wie ook doordrongen is van het belang van biodiversiteit is Henk Bunskoek van de Zonnehorst: “Natuur-inclusieve landbouw is geen nieuwe uitvinding, het wordt al heel lang in Punthorst in de praktijk gebracht. Zonder biodiversiteit geen gezonde landbouw(producten).” Jong geleerd is oud gedaan en dat weet ook finaliste Mariëlle Hettinga van kinderdagverblijf ’t Werkel: “Wat als een kind nooit heeft gezien, heeft ervaren wat de natuur in al haar facetten betekent voor ons leven op deze wereld? Hoe gaat dan dit zelfde kind later als volwassene zorg dragen voor onze wereld? Daarom investeren wij in biodiversiteit.”

Volgende week ontvangen de finalisten een delegatie van de jury. Tijdens het werkbezoek krijgen ze de kans om de jury te overtuigen van het feit dat hun onderneming als beste biodiversiteit en bedrijfsvoering weet te verbinden. Dat moet minimaal blijken uit hun motivatie, concrete resultaten en de wijze van kennisoverdracht over het belang van biodiversiteit.

Met de Groene Twinkeling laten de vier Overijsselse natuurorganisaties zien dat ondernemerschap en biodiversiteit goed samengaan. Bovendien hopen zij bedrijven te stimuleren zich in te zetten voor biodiversiteit in hun omgeving. Wie de wisselbokaal (een kunstwerk van Guido Orsetti) weet te veroveren kan tevens rekenen op exposure, een podium en een jaar lang vergaderen in het groen.

Winnaars van de afgelopen jaren
2018: Bakkerij Slatman uit Hardenberg
2017: Ecologische Landbouw Overesch uit Raalte;
2016: Online warenhuis Wehkamp uit Zwolle;
2015: Unipro uit Haaksbergen, totaal aanbieder van vloersystemen;
2014: Vechtdal Hoeve uit Ommen combineert landbouw, natuur, recreatie, educatie èn koelinair;
2013: Afvalverwerkingsbedrijf Twence uit Twekkelo;
2012: Infraspecialist Roelofs B.V. uit Den Ham.

Meer informatie is te vinden op: www.groenetwinkeling.nl

Artikel delen: