Studenten dingen mee naar prijs Cabaretbattle

Vijf studenten van Landstede Vormgeving & Entertainment laten zich van hun beste kant zien tijdens de landelijke !VARA Cabaretbattle. Op donderdag 13 maart presenteren de studenten Dans en Drama zich tijdens de voorronde in Odeon met een sketch, een lied of rap en een stand-up voor het theaterpubliek.


Vier van de vijf studenten: Ilse Rensen, Lamis Sharobeem, Chrissy Grehan & Stephan Bikker

De studenten Ilse Rensen, Stephan Bikker, Lamis Sharobeem en Chrissy Grehan presenteren donderdag een sketch en een lied, en Jeroen Boonzaaijer brengt ondanks een knieblessure een stand-up voor het publiek. ‘De kunst is om juist niet te proberen de komiek uit te hangen, maar dicht bij jezelf te blijven’, legt docent Mariëlle Koster uit. ‘We hebben beroemde oude en nieuwe cabaretiers bestudeerd, en geanalyseerd waar hem nu de humor in zit. En dan blijkt dat het om voor iedereen herkenbare situaties gaat, die vanuit een net iets anders perspectief benaderd worden. En dat is lang niet zo eenvoudig als het lijkt.’ De studenten zijn niet via een auditie geselecteerd, maar hebben zelf aangegeven mee te willen doen aan de !VARA Cabaretbattle. ‘Ze hebben allure en charisma’, zegt Mariëlle. ‘Ik denk zeker dat ze kans maken.’

Tijdens de eerste !VARA Cabaretbattle gaat een vakjury op zoek naar de act die het publiek het best en het hardst aan het lachen krijgt. Onder het motto ‘op weg naar het cabaretpodium’ heeft de VARA een compleet lesprogramma ontwikkeld. Met de battle wil de VARA jonge mensen de kans geven hun talenten te ontwikkelen en zich voor een publiek te presenteren. Meer dan 300 docenten hebben het lespakket gedownload. Het grote enthousiasme heeft geleid tot de organisatie van de landelijke scholieren- cabaretbattle. Sketch, lied/rap en stand-up die tijdens de voorrondes worden gepresenteerd, worden per onderdeel beoordeeld, dus niet per school. De beste sketch, stand-up en lied/rap gaan door naar de finale. De VARA maakt opnames voor het digitale ‘humor’-kanaal, met als insteek: ‘een reportage van de voorrondes en toewerken naar de finale’. De winnaars van de voorrondes winnen een masterclass door ‘Roué Verveer’, ‘Soundos’ en het cabaretduo ‘Alkemade&Bloemen’. Voor kleinkunst-liederen wordt een speciale docente ingezet. Deze masterclass vindt plaats op vrijdagmiddag 11 april in de Meervaart Amsterdam.

De Van der Reijdzaal in Schouwburg Odeon is één van de drie podia in Nederland waar de voorrondes worden gehouden. De scholen die zich in Zwolle presenteren komen uit Oldekerk, Maarssenbroek, Almere, Oosterwolde, De Meern, Leeuwarden, Nieuwegein en Zwolle. Op donderdag 13 maart om half 8 barst de battle los. De finale vindt plaats op dinsdag 22 april in De Meervaart in Amsterdam. De winnaar van de finale krijgt niet alleen de eeuwige roem, maar wint ook kaarten voor een voorstelling naar keuze in de betreffende regio, kaarten voor het Amsterdam Comedyfestival en een supertrofee voor in de prijzenkast van school. Bovendien maakt hij of zij kans op een optreden in een VARA-programma (onder voorbehoud).

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer