Theatrale rondleiding Statenzaal

Zaterdagmiddag 15 maart is er een bijzondere rondleiding in de Statenzaal van de bibliotheek. De Statenzaal, zijn functie en symboliek zijn het thema van de theatrale rondleiding. Toos Ligtenberg en Leonie de Quelerij van theaterbureau De Lichte Kwelling staan garant voor een originele kijk op dit prachtige monument dat normaliter niet geopend is voor publiek.

Bibliotheek Zwolle Centrum is gevestigd in het vroegere provinciehuis van Overijssel. Onderdeel van dit beschermde monument is de karakteristieke Statenzaal, de voormalige vergaderzaal van de Provinciale Staten. De zaal is in 1898 in neogotische stijl gebouwd en ingericht door architect en rijksbouwmeester J. van Lokhorst, een leerling van de beroemde architect P. Cuypers. De neogotische stijl werd in de vorige eeuw vrijwel alleen bij kerkelijke gebouwen toegepast, maar is in de Statenzaal doorgevoerd in de kleinste details van wandversiering tot meubilair. De zaal meet 12,5 bij 14.5 meter en is 7 meter hoog. Deze afmetingen en de bijzondere stijl maken de ruimte tot iets zeer bijzonders. In 1986 kreeg het voormalige provinciehuis een nieuwe bestemming: het werd de hoofdvestiging van Bibliotheek Zwolle. In 1992 is de Statenzaal grondig en fraai gerestaureerd.

Terug in de tijd met Toos Ligtenberg en Leonie de Quelerij! Zij kruipen speciaal voor deze theatrale rondleiding in de huid van Riekje en Martha, de schoonmaaksters van het oude provinciehuis. Zij vertellen en zingen over vervlogen tijden in een informatieve en interactieve rondleiding door de Statenzaal.

De rondleiding start zaterdag 15 maart om 14.00 uur en duurt tot ongeveer 15.00 uur.

Entree € 6,50 en € 5,00 (bibliotheekleden). Reserveren van entreekaarten is (telefonisch) mogelijk tot donderdag 13 maart bij de receptie van Bibliotheek Zwolle Centrum (4217278).

Artikel delen:

Reageer