Senioren van IJsselheem krijgen hun eigen voordeur terug - Foto: Eva Posthuma
Foto: Eva Posthuma

Senioren van IJsselheem krijgen hun eigen voordeur terug

Zwolle – Acht bewoners van de locatie Burgemeester Vos de Waelstraat van woonzorgconcern IJsselheem krijgen een herkenbare voordeur. ‘We hopen dat deze dementerende ouderen zich door de herkenbaarheid van hun deur beter thuis voelen’, vertelt Gerralda Kouer, één van de initiatiefnemers.

De voordeuren van de slaapkamers van de kleinschalige woonvorm, waarvan IJsselheem er op deze locatie meerdere heeft, worden beplakt met een voor de bewoners herkenbare voordeur, zoals ze die vroeger zelf ook hadden. Kouer: ‘Om maar een voorbeeld te noemen: voor een schippersvrouw, komt er een scheepsdeur.’ De verzorgenden zien op hun gesloten afdeling veel ‘dwalers’. Dwalen komt bij dementerenden veel voor. Het is onrustig gedrag dat zich uit in doelloos ronddwalen binnen- of buitenshuis, in verdwalen en/of in het steeds willen terugkeren naar een bepaalde plaats of persoon die er niet meer is.

‘De bewoners zijn op zoek naar prikkels, maar ook weer niet teveel prikkels’, nuanceert Kouer. ‘Dat is de reden dat we de ruimte willen aanpassen aan hun behoeften. We verwachten dat het mensen rust geeft als ze naar hun kamer op zoek zijn en zien: ‘Hé, dat is mijn huis’. Zo proberen we de hele gang in te richten dat ze steeds iets herkenbaars tegenkomen.’

Het beplakken van de deuren vormt daarvan een onderdeel. Zo denken de verzorgenden aan een parksfeer aan de ene kant van de gang met een pad en een boom. Via een voelwand kunnen de bewoners van daar verder lopen naar een omgeving die hen het idee van een strand geeft.

De offerte voor het beplakken van de deuren is inmiddels gedaan. De initiatiefnemers hebben daarvoor het bedrijf True Doors ingeschakeld, dat daarin is gespecialiseerd. ‘We zijn nu druk bezig om de juiste voordeur bij de juiste bewoner te vinden’, aldus Kouer, die er via een activiteitenbegeleider op werd geattendeerd dat ze voor het project een aanvraag voor financiële steun kon indienen bij het Zwolse fonds De Gasthuizen.

De Gasthuizen geeft financiële steun aan uiteenlopende initiatieven voor Zwolse senioren. Kijk voor meer informatie op www.degasthuizen.nl.

Artikel delen: