Lunchlezing: ‘Nederland, en zeker Zwolle, is een planologisch paradijs’

Lunchlezing: ‘Nederland, en zeker Zwolle, is een planologisch paradijs’

Zwolle – Op dinsdag 15 januari 2019 verzorgt Co Verdaas een lunchlezing met als titel ‘Nederland, en zeker Zwolle, is een planologisch paradijs’. Internationaal is Nederland gidsland als het gaat om wonen in een drukbevolkte delta.

De lezing vindt plaats in de raadzaal van het Stadhuis in Zwolle. Belangstellenden uit Zwolle zijn van harte welkom!

Lunchlezing
De raadzaal is open vanaf 12.00 uur. De lunchlezing start om 12.30 uur en duurt tot circa 13.15 uur. Daarna is er tot 14.00 uur een lunch met inspirerende mobiliteits-tips van lokale initiatiefnemers. De toegang is gratis, maar het aantal stoelen is beperkt. Aanmelding voor de lezing is daarom noodzakelijk, dat kan via secretariaat.afc@zwolle.nl. Doe dat wel snel, want vol is vol.

Planologisch paradijs
Waarom is Nederland een planologisch paradijs? Co Verdaas: “We zijn nog lang niet klaar: klimaat, energie, wonen, mobiliteit, vergrijzing, arbeidsmarkt, er liggen steeds meer puzzelstukjes op de planningstafel. Wat vraagt dit van de overheid, van de samenleving? Wat betekent het voor de toekomst van Nederland en Zwolle? Hoe gaat de zelfrijdende auto ons gedrag beïnvloeden? Komt de Randstad naar Zwolle? Wat gaat mogelijk veranderen, waar gaat het pijn doen en wat gaat dit van ons vragen?” Bij deze vragen staat Co Verdaas in zijn lezing stil.

Spreker
Prof.dr. Co Verdaas studeerde planologie in Nijmegen aan de Radboud Universiteit.

Hij promoveerde daar op het proefschrift “Plannen laten zich niet plannen”, een onderzoek naar het functioneren van het planstelsel in Nederland. Daarna werkte hij onder andere bij gemeente Zwolle en woningcorporatie SWZ.

In 2003 kwam hij voor de PvdA in de Tweede Kamer, waar hij onder andere het woord voerde over infrastructuur en ruimtelijke ordening. Hij agendeerde als Kamerlid de omgevingswet. Van april 2007 tot november 2012 was hij gedeputeerde Ruimte, Wonen en Water in de provincie Gelderland. Daarna was hij korte tijd staatssecretaris Economische Zaken in Rutte I en verantwoordelijk voor onder andere Landbouw, Natuur en Visserij.

Momenteel is Co Verdaas adviseur bij Over Morgen, hoogleraar gebiedsontwikkeling aan de TU Delft, lid van de Raad Leefomgeving en Infrastructuur en voorzitter van de Mijnraad.

Informeren en ontmoeten
De gemeente Zwolle organiseert regelmatig lunchlezingen voor Zwollenaren. De gemeente geeft op deze manier een podium aan (oud-)Zwollenaren of anderen die een binding met de stad hebben en die in informele setting vertellen over hun vakgebied. Informeren en ontmoeten gaan bij de lezingen hand in hand. De lezingen trekken telkens een groot aantal bezoekers.

 

Artikel delen: