Proef met nestkasten tegen eikenprocessierups gestart

Proef met nestkasten tegen eikenprocessierups gestart

Zwolle – Op woensdag 12 december is de gemeente Zwolle samen met ROVA een proef gestart tegen de eikenprocessierups. Met de proef wil de gemeente en ROVA de rupsen bestrijden met behulp van hun natuurlijke vijanden: koolmeesjes en pimpelmeesjes. Om de meesjes op de goede plek te krijgen zijn 40 nestkasten opgehangen aan de eiken aan de Zwartewaterallee, tussen de Mozartlaan en de Rijnlaan. Om de start van de proef te markeren plaatste Wethouder William Dogger de eerste nestkast aan een boom aan de Zwartewaterallee.

De eikenprocessierups zorgt in Nederland van half mei tot augustus voor ongemak. Na contact met de brandharen kan men klachten als jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen of luchtwegen krijgen. “We zijn als gemeente steeds op zoek naar duurzame oplossingen voor het beheer van het groen en de buitenruimte”, aldus wethouder William Dogger. “Zo zorgen we ervoor dat de openbare ruimte in Zwolle niet alleen schoon en veilig is, maar ook aantrekkelijk voor dieren en planten.”

Overlast toegenomen
In heel Nederland is de overlast door de eikenprocessierups sterk toegenomen. Ook in Zwolle was de eikenprocessierups dit jaar op veel meer plekken aanwezig dan in de voorgaande jaren en heeft ROVA veel werk moeten stoppen in het bestrijden van de rupsen. De stijging van de temperatuur van de aarde en het ontbreken van voldoende natuurlijke vijanden zijn de belangrijkste oorzaken van de sterke toename van de plaagdruk.

Duurzaam
De nestkastjes zijn verwaardigd uit het Zwolse essenhout. Het hout is afkomstig van de essen die vanwege de essentaksterfte in de winter 2017/2018 moesten worden gekapt. ROVA zorgt voor het ophangen van de nestkasten met oude binnenbanden van fietsen. De binnenbanden krijgen daarmee een tweede leven. Door binnenbanden te gebruiken om de kasten op te hangen, worden er geen spijkers in de bomen geslagen. ROVA hangt de kasten op en zal het jaarlijkse onderhoud op zich nemen.

Foto's 2
Proef met nestkasten tegen eikenprocessierups gestart
Artikel delen: