Aftrap Wereld Verteldag in Zwolle

Op 20 maart, Wereld Verteldag, worden tientallen scholen in Zwolle en regio ‘overvallen’ door vertellers. Niet zomaar vertellers. Zij noemen zich ‘Turbovertellers’ en hebben maar één doel: in zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk verhalen vertellen aan zoveel mogelijk kinderen. Als doldwazen komen ze aan geracet in de Vertelbus. Ze verspreiden zich in razend tempo over de groepen 5 tot en met 8; ze nemen de les over van meesters en juffen en beginnen te vertellen. Na het verhaal sprinten de vertellers de school uit; net zo snel als ze kwamen. Met piepende banden rijdt de Vertelbus naar de volgende school.

De stunt heet ‘Vertellers in de aanval’ en vormt de openingshandeling van Wereld Verteldag in Nederland. Wereldwijd worden er op en rondom 20 maart op alle denkbare locaties in de wereld verhalen verteld. In scholen, theaters, in het bos, in parken en tuinen, bibliotheken, bejaardenhuizen, noem maar op. Het doel is, deze oeroude en razend charmante theatervorm onder de aandacht te brengen. Stichting Vertellen, de koepelorganisatie van vertellers in Nederland, juicht het initiatief in Zwolle zo toe, dat zij hebben besloten om met deze actie Wereld Verteldag in Nederland ‘af te trappen’. Frank Groothof, acteur en bekend van Sesamstraat, opent de Verteldag in de Statenzaal van de Centrale Bibliotheek in Zwolle. Vertellers in de aanval wordt mede mogelijk gemaakt door Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio.

Vertellen op de kaart

De Nationale Stichting Vertellen wil met behulp ‘Vertellers in de Aanval’ en talloze andere verteloptredens op en rond 20 maart, het vertellen in Nederland op de kaart zetten. Deze theatervorm verdient het om nieuwe aandacht te krijgen. De gedachte achter ‘Vertellers in de Aanval’ is, het vertellen terug te brengen naar de basis: de kinderen. Waar vroeger verhalen hét medium waren voor de overdracht van historie, wijze lessen, familieverhalen en cultuur, hopen de vertellers van Nederland, door deel te nemen aan Wereld Verteldag, deze oeroude vorm van overdracht weer alledaagse kost te maken.

De organisatie:

Vertellend Nederland op zijn kop!

Een dag in februari. Op De Verhalenboot in Zwolle loeit de adrenaline rond de tafel. Vier organisators van wie het hart klopt voor het verhalen vertellen, kakelen door elkaar. “Dit móet gewoon lukken!”, “Honderden kinderen!”, “Vertellend Nederland op zijn kop!”.

Aan tafel zitten John Beumer van Stichting Een school vol van verhalen, Kitty Peetoom van Verteltheater De Verhalenboot, Cor Sellenrode van het magazine Vertel eens…  en Rob Bults van projectbureau Xplosief. Ze zijn enthousiast gemaakt door een vergelijkbaar initiatief in Zweden van het vierkoppige Fabula Team, waarvan de vertellers Mats Rehnman en Peter Hagberg onlangs Zwolle bezochten.

De organisatievergadering van ‘Vertellers in de Aanval’ verloopt volslagen chaotisch als gevolg van de niet te temmen geestdrift van de organisators. Niettemin worden de taken verdeeld, beloven de vier elkaar plechtig geheimhouding en gaat ieder tegen zonsondergang op weg naar huis, met het bloed nog kloppend achter de slapen. “Dit moet gewoon lukken!”, klinkt het die avond, voor het slapen gaan, uit vier kelen. En ook: “Wordt vervolgd……”

Artikel delen:
Reacties 2

Reageer