Inzameling oud papier met minicontainers succesvol

De doelstellingen van de één jaar durende proef met de inzameling van oud papier met minicontainers in de Aa-landen en Brinkhoek zijn ruimschoot gehaald.

Milieuwethouder Gerard van Dooremolen is blij met de resultaten: “Het scheiden van huishoudelijk afval is de moeite waard. Afvalstoffen kunnen als grondstof dienen voor nieuwe producten. Datzelfde geldt voor oud papier. De krant van vandaag is in feite de krant van gisteren. Door recycling van papier hoeven minder bomen gekapt te worden. En dat is niet alleen gunstig voor het milieu, maar ook voor onze portemonnee. Wanneer huishoudelijk afval op de juiste manier gescheiden wordt, kan de gemeentelijke afvalstoffenheffing zo laag mogelijk blijven”.

Resultaten van de proef

Op jaarbasis is met minicontainers in de Aa-landen en Brinkhoek 395 ton oud papier ingezameld, dit komt neer op 77,6 kg per inwoner. In het inzamelgebied heeft de wijziging van de inzamelmethodiek geleid tot een toename van 187.320 kg meer papier of 90%. Het is niet bekend welke verschuiving er is opgetreden ten aanzien van de hoeveelheid papier dat aanvankelijk bij de afzetcontainers van O.b.d. De Werkschuit aan de Rijnlaan is aangeboden en thans via de minicontainers wordt ingezameld.

Van de laagbouwpercelen in de Aa-landen en Brinkhoek heeft 88% meegedaan met de papierinzameling met minicontainer. Door deze proef is er minder herbruikbaar papier bij het restafval terechtgekomen. Dit levert voor de afvalstoffenheffing een kostenbesparing op van ruim € 60.000,- doordat de verbrandingkosten omlaag zijn gegaan.

Samenwerking met papierinzamelaars

Op basis van de resultaten van de proef zoekt de gemeente Zwolle in de loop van dit jaar samenwerking met alle inzamelaars die huis-aan-huis oud papier en karton inzamelen, opdat volgend jaar in geheel Zwolle bij alle laagbouwpercelen het oud papier wordt ingezameld met minicontainers.

Tijdens de proefperiode is de buurtvereniging Spoolde gestart met het papier inzamelen met minicontainers in de Buurtschap Spoolde. Muziekvereniging Excelsior is in januari dit jaar ook gestart de papier inzameling met minicontainers in de wijk Westenholte en in een gedeelte van Stadshagen. Inmiddels hebben ook verschillende inzamelaars bij de gemeente kenbaar gemaakt oud papier te willen inzamelen met gebruikmaking van minicontainers. De gemeente voert momenteel gesprekken met deze partijen.

Proef inzameling oud papier met minicontainers

De gemeente Zwolle is vanaf februari 2007 gestart met één jaar durende proef waarbij het oud papier huis-aan-huis worden opgehaald via minicontainers. De proef is gehouden bij alle laagbouwwoningen in de wijken Aa-landen en Brinkhoek. In totaal gaat het om bijna 2500 huishoudens. Met de proef wil de gemeente Zwolle onderzoeken of een efficiëntere scheiding van oud papier uit het restafval mogelijk is. Momenteel wordt gemeentebreed namelijk zo’n 60% van het oud papier gescheiden aangeleverd, terwijl de landelijke doelstelling 85% is. Na één jaar is de proef geëvalueerd en op basis van de resultaten heeft de gemeente Zwolle besloten dat het oud papier en karton in geheel Zwolle vanaf 2009 slechts wordt ingezameld met minicontainers.

Artikel delen:
Reacties 5
 1. Papiercontainers
  Wat een fout die papiercontainers moet je nodig doen de brandweer zal wel druk gaan worden met containerbrandjes. Maar ja…..wat doe je er aan.

  gr


  Maak melding

 2. en bedankt gemeente, jullie het geld, en niet meer de verenigingen die thans het papier ophalen.
  want de percentage’s zeggen mijn niets, zou willen weten of er in deze wijken ook aparte ophaal was door verenigingen, dat is veel belangrijker  Maak melding

 3. @be Eerst lezen dan reageren. 😛 😛

  Samenwerking met papierinzamelaars

  Op basis van de resultaten van de proef zoekt de gemeente Zwolle in de loop van dit jaar samenwerking met alle inzamelaars die huis-aan-huis oud papier en karton inzamelen, opdat volgend jaar in geheel Zwolle bij alle laagbouwpercelen het oud papier wordt ingezameld met minicontainers.

  Tijdens de proefperiode is de buurtvereniging Spoolde gestart met het papier inzamelen met minicontainers in de Buurtschap Spoolde. Muziekvereniging Excelsior is in januari dit jaar ook gestart de papier inzameling met minicontainers in de wijk Westenholte en in een gedeelte van Stadshagen. Inmiddels hebben ook verschillende inzamelaars bij de gemeente kenbaar gemaakt oud papier te willen inzamelen met gebruikmaking van minicontainers. De gemeente voert momenteel gesprekken met deze partijen.  Maak melding

 4. @derk goed lezen ok, maar het percentage wat men denkt dat opgehaald word in Aalanden en Brinkhoek is hoog, mijn vraag is was hier nooit ophaal of zat dit altijd tussen de rest van het vuilnis, zo bedoel ik het als in andere delen reeds het beter gecoordineerd wordt alleen maar bravo,
  Tevens waarom alleen laagbouw, en geen hoogbouw,
  🙁 >:( ;D :'( :-* 😛 8)


  Maak melding

Reageer