Voetbalvereniging ZAC vanaf 1 januari rookvrij

Zwolle – Als eerste voetbalvereniging in Zwolle maakt ZAC haar sportterrein per 1 januari 2019 rookvrij. Op zaterdag 5 januari om 13.00 uur verricht wethouder Van Willigen een starthandeling waarmee hij het terrein van ZAC op het Jo van Marle sportpark officieel rookvrij verklaart.

ZAC wil dat al haar leden rookvrij kunnen sporten. Secretaris Roel Broeksma: “Sporten is gezond, terwijl roken schadelijk is voor de gezondheid. Roken en sport passen niet bij elkaar. Daarom vraagt ZAC aan iedereen die op het sportterrein komt voortaan het terrein rookvrij te houden.”

Zien roken, doet roken
Een belangrijke reden voor het invoeren van een rookvrij sporterrein is het voorkomen dat jeugdspelers via de club in aanraking komen met roken. In navolging van de KNVB sluit de club zich aan bij het initiatief Rookvrije Generatie van KWF Kankerbestrijding, Longfonds en Hartstichting. Broeksma: “Als kinderen anderen zien roken lijkt dat normaal en misschien zelfs aantrekkelijk. Zeker als zij mensen zien roken naar wie zij opkijken zoals oudere spelers, trainers en ouders. Zien roken, doet roken.”

Iedereen welkom bij ZAC
Iedereen is en blijft welkom bij ZAC, ook rokers. Wel vraagt de club rokende leden en bezoekers om op de aangewezen rookplek te roken. Alle overige plekken binnen het sportterrein, zoals langs de velden en op de tribune zijn rookvrij.

Groot draagvlak
Een belangrijke voorwaarde voor het invoeren van een rookvrij sporterrein is het draagvlak onder de leden. Daarom hield ZAC een enquête. Maar liefst 34% van de leden vulde de enquête in. Een teken dat het onderwerp leeft. Meer dan 80% van de leden bleek voorstander van een rookvrij sporterrein. Roel Broeksma:” Deze uitkomst van de enquête was een enorme steun in de rug voor ons als bestuur. De boodschap van de leden was duidelijk: maak het sportterrein rookvrij!”

Aanleiding
Aanleiding voor ZAC om aan de slag te gaan met een rookvrij sportterrein waren vragen van ouders over het rookbeleid. Daarnaast speelden maatschappelijke ontwikkelingen zoals Rookvrije Generatie een rol. Steeds meer scholen, speelplaatsen, ziekenhuizen en andere openbare ruimten worden rookvrij. Ook de overheid heeft steeds meer aandacht voor rookvrij sporten en spelen. In november 2017 nam de gemeenteraad van Zwolle hierover een motie aan. Op landelijk niveau is het Nationaal Preventieakkoord ondertekend met daarin afspraken over roken.

 

 

Artikel delen: