D66 roept college op: breng beelden van Van Der Cappellen naar Zwolle

D66 roept college op: breng beelden van Van Der Cappellen naar Zwolle

Zwolle – Tot en met 6 januari wordt er in Grote Kerk in Zwolle de expositie ‘Uw bestelling heeft vertraging’ gehouden. Deze tentoonstelling schenkt aandacht aan de rol van Joan Derk van der Capellen en zijn bijdrage aan de democratie in Nederland. D66 Zwolle is er trots op dat deze vroege democratische vernieuwer een Zwollenaar was en wil daarom van het college van burgemeester en wethouders weten of zij de gevoelens van trots delen. De partij bevraagt het college waarom de beeldengroep die de patriot Joan Derk van der Capellen herdenkt nog steeds niet in Zwolle is.

“Zwolle heeft een lange traditie op het gebied van democratie, een traditie die gekoesterd dient te worden”, zo verklaart D66-raadslid David Hof. “Er is al jaren terecht aandacht voor de grote Zwollenaar Thorbecke. Maar Zwolle telt nog een belangrijke democratische vernieuwer: Joan Derk van der Capellen tot den Pol. Met zijn pamflet ‘Aan het Volk van Nederland’ probeerde hij in 1781 Nederland te moderniseren. Het vormde een voorzet van de Franse Revolutie en de allereerste grondwet van Nederland in 1798; en dat allemaal vanuit Zwolle! Daar mogen we trots op zijn.”

Zijn vroege dood in 1784 leidde tot diepe rouw bij de Nederlandse bevolking. De inzamelingsactie voor zijn grafmonument leverde dan ook het voor die tijd astronomische bedrag van 45.000 gulden op. Het monument dat toen door Giuseppe Ceracchi gemaakt werd is echter tot op de dag van vandaag niet aan Zwolle geleverd, maar staat al ruim 200 jaar in Rome. “Het karakter van Zwolle als één van de kraamkamers van de Nederlandse democratie zou nog meer tot zijn recht komen als er meer aandacht aan Joan Derk van der Capellen besteed zou worden en hem de eer toe zou komen die het Nederlandse volk al in 1784 voor hem in gedachten had. D66 vraagt daarom of het college bereid is om haar best te doen om deze beelden naar Zwolle te halen” aldus David.

Lees hier het Verzoek D66

 

Artikel delen:

Reageer