D66 wil met gevelfonds schoonheid van Zwolse historische binnenstad laten zien

D66 wil met gevelfonds schoonheid van Zwolse historische binnenstad laten zien

Zwolle – Na zorgvuldige voorbereiding diende D66 zaterdag het initiatiefvoorstel “Zwols Gevelfonds” in. Met het voorstel wil de D66 fractie de beeldkwaliteit en economische kracht van de binnenstad  versterken. Het voorstel draagt bij aan het beleefbaar maken van de prachtige panden die Zwolle rijk is op straatniveau.

Al eerder stelde Sonja Paauw dat de schoonheid van Zwolse historische binnenstad is wat Zwolle van andere steden onderscheid. “Onze binnenstad heeft veel bijzondere panden. Helaas is dit vaak alleen zichtbaar als je met je hoofd in de nek door de straat loopt. Wat je op ooghoogte ziet is inwisselbaar voor een andere winkelstraat. Veel winkelpuien doen geen recht aan de historische waarde van de panden en de stad.”

Een gevelfonds moet volgens D66 uitkomst bieden voor het verbeteren van de uitstraling van winkelpanden. Een dergelijk fonds draagt bij aan het versterken van de identiteit en uitstraling van  de stad. Andere steden, zoals Hengelo en Meppel, hebben daarom al een gevelfonds. Hier worden actief plannen gemaakt met winkeliers en pandeigenaren om de kwaliteit van hun pand te verbeteren. “Het resultaat is een win-win” aldus Sonja. ‘Een aantrekkelijk pand is niet alleen gunstig voor de eigenaar, maar ook voor de ondernemer, en de rest van de binnenstad.”

D66 hoopt dat het Gevelfonds in september van start kan gaan. ,,Het is aan de gemeenteraad om te besluiten over dit voorstel. We mogen trots zijn op wat we te laten zien hebben in de stad. Kansen om de ruimtelijke kwaliteit van onze stad te verbeteren zal D66 dan ook altijd aanmoedigen!”

Initiatiefvoorstel Zwols Gevelfonds

Artikel delen: