Horeca Zwolle mist betrokkenheid ‘Zuipnotitie’ CU

Rob Leene, de voorzitter van Horeca Zwolle, heeft op Weblog Zwolle het zeer uitvoerige artikel over een notitie van de ChristenUnie omtrent alcoholmatiging voor jongeren gelezen, en had nu achteraf graag bij deze notitie betrokken geweest. Leene zegt, dat de zorgen wel door het grootste deel van de horeca ondernemers gedeeld worden. “Echter sommige oplossingen zoals de ChristenUnie wil aangeven, vallen volkomen verkeerd. Wanneer de openingstijden moeten worden teruggebracht om mede de problematiek van het alcoholgebruik onder jongeren terug te dringen, worden alle personen boven de 18 in feite gegijzeld!”

In het artikel wordt aangegeven dat de ChristenUnie een notitie heeft gemaakt met als titel Zat van ’t zuipen. Leene: “Hierin wordt uiteraard terecht gesteld dat ouders verantwoordelijk zijn voor het aanleren van matig alcoholgebruik bij hun kinderen. De lokale overheid moet ouders daarin stimuleren. Dat is wel heel erg vrijblijvend.” De horeca ondernemers moeten wel degelijk volgens de ChristenUnie hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Er staat bijvoorbeeld “Een café-eigenaar moet het zich volgens de ChristenUnie aantrekken als jongeren stomdronken worden in zijn zaak”. Naar de inschatting van Leene is er geen enkele horeca ondernemer mee bezig om jongeren stomdronken te laten worden in zijn zaak. “Het is het tegendeel, ze walgen ervan en weten dat dit alleen maar ellende met zich meebrengt.”

“Het zal de ChristenUnie sieren zich meer te verdiepen in de oorzaken en gevolgen van de problematiek alvorens een slappe en vrijblijvende oplossing aan te dragen door ouders via de lokale overheid te stimuleren, maar de horeca te straffen met vervroeging van het sluitingsuur.”

Leene: “Heeft de ChristenUnie te Zwolle er oog voor dat er meerdere mogelijkheden zijn voor de jeugd om aan alcohol te komen?? Heeft de ChristenUnie te Zwolle wel eens gehoord van keten en hokken waar door jongeren vanaf 12 jaar enorm wordt gezopen?  Sommige gemeenten waar ChristenUnie in het college zitten hebben vertegenwoordigers de werkelijkheid met betrekking tot die keten en hokken wel gezien en is men bezig met optreden. Neem eens contact op met wethouder Hutten van Staphorst (ook ChristenUnie).”
 
“Je merkt wellicht dat deze opstelling van de ChristenUnie bij mij, namens de horeca in Zwolle, verkeerd valt. Het was beter geweest, dat je ons betrokken had bij de opstelling van de notitie Zat van ’t zuipen.”
 
Graag willen wij overleg ook met de ChristenUnie Zwolle.
 
Rob Leene
Voorzitter Koninklijk Horeca Nederland afdeling Zwolle en regio

Artikel delen:
Reacties 7
 1. Heeft de CU wel eens gehoord van mensen die hun kinderen in hun achtertuin laten drinken tot een uur of drie in de nacht en luid lallend hun gang laten gaan totdat er een boze buur is die er wat van moet zeggen? Waarna de jongelui in de richting van de stad hun gang vervolgen en daar voor overlast zorgen?

  Wat een flauwekulverhaal om het alleen in de horeca neer te leggen inderdaad!
  Iets over ‘balk en splinter’ …


  ⚠️ Meld

 2. Het zuipen in keeten en schuren, en de daarbij behorende excessen, komt het meest voor in de gemeenten waar de confessionele partijen (CDA, CU, SGP) de dominerende factor zijn… 😮


  ⚠️ Meld

 3. is toch de trend tegenwoordig om niet de persoon zelf aan te spreken, maar om gelijk de hele bevolking te betuttelen…

  – De moskito tegen hangjongeren.
  – De camera’s in de supermarkt tegen winkeldiefstal.
  – De kroegensluitingstijden tegen drankmisbruik onder jongeren.
  – De identificatieplicht ter voorkoming van terrorisme.
  (Met daarbij de opgestartte biometrische database).
  – De toekomstige OV-Chipkaart tegen zwartrijders.
  – Het verbod op alcohol nuttigen in het park en aan de Wyhmenerplas
  ter voorkoming van zwerfvuil.
  – ?én journalist gaat met een nepbom naar schiphol…
  – De geplande camera’s boven de A28 die kentekenplaten van
  wanbetalers zouden moeten spotten.
  – De plannen omtrend de mogelijkheden om rijgedrag van bestuurders
  te controleren middels de toekomstige verplichting om ieder voertuig
  met een GPS uit te rusten.
  (Hiervoor zoekt men nog een aannemelijke reden/Doelgroep die men
  niet persoonlijk wil aanspreken op gedrag).
  – etc. etc. etc.

  Tijd dat de bevolking eens vragen gaat stellen in plaats van slecht-/onbeargumenteerde redenen aan te laten nemen die de vrijheid en waardigheid inperken.


  ⚠️ Meld

 4. Enerzijds vind ik wel dat er wat gedaan moet worden aan het alcoholprobleem. ’t Is best serieus aanwezig. Toch vind ik de sluitingstijden aanpakken meer een stemmentrekkertje dan een oplossing.
  Immers, het grote deel van Zwolle zal het niet zo laat maken. Deze begrijpen vaak niet waarom anderen dit wel doen. Vervolgens lezen ze in de media alleen de slechte kanten. Over een heerlijk gezellige sfeer in bijvoorbeeld de Docter, waar mensen zich goed hebben kunnen ontspannen, waar relaties zijn ontstaan en waar conflicten zijn beslecht met een ‘biertje samen’ lees je natuurlijk helemaal niets. Zo lijkt het stappen een beetje een aangelegenheid voor paria’s.
  Wanneer de CU dan voorstelt om de sluitingstijden te verkorten, dan denkt een groot deel van Zwolle dat dit ‘de oplossing’ is, omdat ze de late stappers toch al niet begrepen. Daarbij komen de ‘ouders’ (met de sluitingstijdenactie), die de klepel hebben horen luiden, zich achter de CU zullen scharen.

  Persoonlijk, als ik rond 4 uur ’s nachts aan het stappen ben, zie ik nooit jongeren in de kroeg. Ik zie wel jongeren op straat. Jongeren die een lroeg in willen, worden om id gevraagd, lukt dit niet, dan blijven ze buiten; dan vallen ze weer onder hun eigen en ouders verantwoordelijkheid. Hier hebben kroegen niets mee te maken, ook niet het stappende publiek. Ga dezen dan ook geen maatregelen opleggen. Zorg voor een plan wat wel zoden aan de dijk zet en kies niet voor de makkelijke doelmissende weg.


  ⚠️ Meld

 5. Idd Marianne en Larry: Die Keet- en schuurbijeenkomsten zijn vaak aanleiding voor problemen in het late uitgaansleven. Op zich die tijden iets vervroegen, lijkt me toch de moeite van het proberen waard. Knip je een aantal uren “inzuipen” weg.


  ⚠️ Meld

 6. @ Ghehe: maar die jongeren zijn of waren wel in de Tonne bijvoorbeeld die tot 1.00 open is. Dan hadden ze “’t piepie ook al aardig vol”. Dit is zeker waar:

  Vervolgens lezen ze in de media alleen de slechte kanten. Over een heerlijk gezellige sfeer in bijvoorbeeld de Docter, waar mensen zich goed hebben kunnen ontspannen, waar relaties zijn ontstaan en waar conflicten zijn beslecht met een ‘biertje samen’ lees je natuurlijk helemaal niets. Zo lijkt het stappen een beetje een aangelegenheid voor paria’s.

  In De Docter….en in The Fonz vrogger 😉


  ⚠️ Meld

Reageer