De Van Rossems in Zwolle

De Van Rossems in Zwolle

Zwolle – Ze zijn weer terug! In een vijfde serie Hier zijn de Van Rossems verkennen Maarten, Sis en Vincent van Rossem voor de NTR opnieuw een zestal steden, waaronder Zwolle. In de tweede aflevering van deze serie, die uitgezonden gaat worden  op dinsdag 29 januari 2019, 20.25 uur, NPO 2  komt Zwolle aan bod.

Als voormalige Hanzestad heeft Zwolle in de vijftiende eeuw haar grootste bloeiperiode gekend. Dat is in de stad nog terug te zien. De Sassenpoort bijvoorbeeld is een hoogtepunt van 15e-eeuwse bouwkunst, waar de Van Rossems echt van kunnen genieten. Ook de kerken vinden ze zeker een bezoekje waard, ook voor niet-gelovigen, maar onderweg daar naartoe komen ze wel een kunstwerk tegen waar ze alle drie niets van moeten hebben: een treurige engel van glas.

Ook over de kunst van vader en zoon Voerman is hun mening eensluidend: maar die zien ze juist wel heel graag. Zwolle is eveneens de stad waar een van de historische helden van Maarten is geboren: Johan Rudolph Thorbecke. Hij legt het belang van deze staatsman graag nog eens uit. Tenslotte treffen de Van Rossems in de stad behalve de bekende Peperbus nog een iconisch gebouw aan: Museum De Fundatie met een enorm ei op het dak. Uiteraard hebben ze hier ook een mening over. Of ze het nu ook eens zijn…

Ze geven commentaar op de manier zoals alleen zij dat kunnen: met veel kennis, zonder enige opsmuk en met gevoel voor humor.De drie Van Rossems laten elkaar weer plekken zien die de anderen nog niet zo goed kennen en vertellen elkaar de verhalen die daarbij horen. Maarten doet dat vanuit zijn specialiteit, geschiedenis, Sis als kunsthistorica en Vincent is expert op het gebied van architectuur.

Foto's 3
De Van Rossems in Zwolle
De Van Rossems in Zwolle
Artikel delen:
Reacties 2
  1. Al ver voor Van Rossum in de taKstraat had je al de Van Rossumstraat, zijstraat Roggestraat,vernoemd naar de enige Zwolse Kardinaal, begin 1900


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.