Kunstwerk “Drie Eiervrouwtjes” op het mooiste plein van Zwolle

|   Laatste wijziging

Foto: Hennie Vrielink

Zwolle – Lex Marcus groeide in de dertiger jaren als kleine jongen op bij zijn ouders en broers aan de Koestraat. Zijn vader had daar een huisartsenpraktijk. Dikwijls ging hij als kind met zijn moeder naar de Nieuwe Markt en zag daar Veluwse vrouwen in klederdracht eieren verkopen aan de burgers en bakkers van Zwolle. Uit heel de regio kwamen boeren en tuinders naar de Zwolse markten met groente, vlees, fruit, boter en dus ook eieren om de stad te voeden. Ook de Zwolse veemarkt trok veel boeren en veehandelaren naar onze stad.

In de negentiende eeuw werden boter en eieren op de markt gebracht in de Voorstraat, maar al in 1884 ging de boterhandel over naar de Nieuwe Markt, waar een overdekte boterhal werd gebouwd. Het wekelijks plaatsen en weer opruimen van de overdekte banken in de Voorstraat was toen niet langer nodig. De eierenverkoop werd in 1913 naar de Nieuwe Markt verplaatst en daarom kon Lex Marcus zich op latere leeftijd de Veluwse boerinnen herinneren, die daar op opengeklapte banken hun witte en bruine eieren verkochten voor een paar cent per stuk. In 1965 neemt Lex Marcus de huisartsenpraktijk van zijn vader over. Inmiddels was hij getrouwd met Timmy (Hilde) Timmers. In 1993 kocht het echtpaar Marcus het bronzen beeld van de eiervrouwtjes van beeldhouwster Greet Grottendieck en plaatste het beeld in hun tuin. Ze besloten het beeld na het overlijden van de heer Marcus aan de gemeente Zwolle te schenken. Mevrouw Marcus bood het beeld in 2016 aan de burgemeester aan. Daarmee wil de familie Marcus een stukje historie teruggeven aan de stad Zwolle, waarmee ze generaties lang verbonden was. Woensdag 16 januari 2019, precies tien jaar en een dag na het overlijden van Lex Marcus, werd op de Nieuwe Markt het beeld en de daarbij horende plaquette door wethouder Monique Schuttenbeld samen met mevrouw Timmy Marcus officieel onthuld. Meerdere leden van de familie Marcus waren daarbij aanwezig. “Het is een verrijking voor deze plek en een mooie herinnering aan de familie Marcus,” aldus Monique Schuttenbeld.

De Nieuwe Markt bestaat al sinds 1654 en is dus eigenlijk geen nieuwe markt meer. In die tijd werd een deel van de warenmarkt van de Grote Markt verplaatst naar de Nieuwe Markt. De markthandel op de Grote Markt en Melkmarkt trok in 17de eeuw zoveel publiek dat er veel geklaagd werd over de drukte voor de herenhuizen. Om deze overbelasting te verminderen besloot het stadsbestuur een nieuw plein aan te leggen op de voormalige binnenplaats van het Bethlehemklooster. Eeuwenlang had de Nieuwe Markt een markfunctie. In 1909 werd hier het nieuwe postkantoor gebouwd, waarvoor het huis Middelwijk moest worden afgebroken. Huis Middelwijk was een monumentale patriciërswoning gebouwd rond 1650 aan het nieuw aangelegde plein.

In de vorige eeuw tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog fungeerde de boterhal op de Nieuwe Markt als gaarkeuken. Na de oorlog verwerd de Nieuwe Markt tot een overvolle parkeerplaats voor auto’s en ongeveer tien jaar geleden is dit plein opnieuw ingericht. In Nederland hebben we vaak moeite met het ontwerpen van aantrekkelijke pleinen, maar met de Nieuwe Markt is dat wel gelukt. Het beeld van de drie marktvrouwtjes met hun gevulde eiermanden maken weer een stukje geschiedenis van dit mooiste plein van Zwolle zichtbaar.

Foto's 2
Kunstwerk “Drie Eiervrouwtjes” op het mooiste plein van Zwolle - Foto: Hennie Vrielink
Foto: Hennie Vrielink
Kunstwerk “Drie Eiervrouwtjes” op het mooiste plein van Zwolle - Foto: Hennie Vrielink
Foto: Hennie Vrielink

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)