The Young Ones spelen voor de Zwolse schooljeugd - Foto: Hennie Vrielink
Foto: Hennie Vrielink

The Young Ones spelen voor de Zwolse schooljeugd

Zwolle – Nadat theatergroep The Young Ones twee jaar geleden de Michaëlkerk aan de Bisschop Willebrandlaan moest verlaten zijn ze op zoek gegaan naar een eigen werkplek met theaterzaal. Vorig jaar is dat gelukt en hebben ze hun intrek genomen in een oude scheepsmotorenfabriek aan de Grote Voort.

In de machinehal hebben de theatermakers een podium gebouwd met een oplopende tribune. Oude onderdelen van de fabriek zoals een grote hijsinstallatie, bekabeling, meterkasten, veiligheidsinstallaties en de was- en toiletruimte voor de machinebouwers zijn in tact gelaten. Het is een grote rauwe en robuuste ruimte op een enigszins verloederd bedrijventerrein, waar de jonge acteurs van The Young Ones afgelopen weken hun wintervoorstelling TROEP aan het Zwolse publiek hebben gepresenteerd.

De voorstelling en speellocatie vallen wonderwel samen. TROEP gaat over een groep kinderen, die zonder ouderlijk toezicht op een woonboot woont aan de IJssel; dat ‘het vieze landje’ wordt genoemd. Ze leven aan de rafelkant van onze samenleving en onttrekken zich aan elk burgerlijk gezag. Maar daar neemt onze maatschappij geen genoegen mee. “Dat pikken we niet.” De nette buurtbewoners in hun nieuwbouwwoningen ageren tegen het in hun ogen asociale gedrag van de kindergroep: “We bellen de politie.” Ook de school en het zorgbureau willen ingrijpen en als dat niet goedschiks kan dan maar met harde hand. De kinderen dreigen van hun woonplek verwijderd en ondergebracht te worden in inrichtingen of pleeggezinnen. In de voorstelling zoeken de kinderen naar alle mogelijkheden om uitzetting uit hun ‘het vieze landje’ te voorkomen. Onaangepast gedrag in een rommelige uithoek van onze maatschappij als voedingsbodem voor vrijheid en creativiteit.

TROEP wordt ook als schoolvoorstelling aangeboden en verschillende Zwolse middelbare scholen hebben hier al gebruik van gemaakt. Dinsdag 22 januari kwamen honderdvijfentwintig leerlingen van Van der Capellen scholengemeenschap op hun fiets naar de Grote Voort. Leerlingen van ongeveer 13 tot 16 jaar, die op school naast hun regulier onderwijs ook theaterles krijgen in toneel en muziek. Ze keken en luisterden ademloos naar de anderhalf uur durende voorstelling TROEP. Pas na afloop lieten ze van zich horen met een daverend applaus. Er deden zelfs een aantal van hun klasgenoten mee in de voorstelling. Dramadocent Ruth van de Streek sprak haar waardering uit over de intensiteit waarmee haar leerlingen de voorstelling volgden. De leerlingen zijn zelf ook bezig met het voorbereiden van een musical, die ze in april op de planken willen brengen op het theaterpodium van The Young Ones. Deze muziekvoorstelling is gebaseerd op het leven en de indringende songs van Michael Jackson en heeft als titel “Live is a thrill”.

Artikel delen: