Inzendingen van Brood en Spelen winnaars te zien in provinciehuis Zwolle

Inzendingen van Brood en Spelen winnaars te zien in provinciehuis Zwolle

Zwolle – In het provinciehuis in Zwolle is tot en met 8 februari de tentoonstelling Brood en Spelen te zien. De tentoonstelling toont de plannen van de vier winnende Overijsselse inzendingen van de Prijsvraag Brood en Spelen. In Brood en Spelen werden in 2018 grondeigenaren en ontwerpers in Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel opgeroepen om met vernieuwende plannen te komen voor de grote opgaven waar het platteland voor staat. Dan gaat het om de klimaatverandering, waterbeheer, natuur, duurzame energie, een duurzame landbouw maar ook vergrijzing en een krimpende bevolking. De Overijsselse winnaars zijn Melk en Noot (Deventer), Start-Up Farm (Dalfsen), Precisielandgoed (Hardenberg) en Wat een eikels in het Twentse landschap (Dinkkelland). Naast de tentoonsteling in Zwolle is er op 6 februari in het provinciehuis van Noord-Brabant  in Den Bosch een grote manifestatie met alle winnaars uit de drie provincies.

De tentoonstelling van de Overijsselse winnaars is te zien in het provinciehuis, adres Luttenbergstraat 2 Zwolle. Openingstijden: ma – vrij 07.00 uur tot 19.00 uur. Hester Maij, gedeputeerde landbouw, natuur en cultuur: “Het platteland staat voor grote uitdagingen: de overgang naar duurzame energie, de omschakeling van de landbouw naar een duurzame voedselproductie en de komende jaren de uitvoering van het Klimaatakkoord. Het is erg belangrijk dat we dat in samenhang doen en ook tegelijkertijd. Niet bijvoorbeeld eerst duurzame energie en daarna pas de landbouw. De kracht van Brood en Spelen is juist dat die vraagstukken bij elkaar zijn gebracht. En ik ben erg trots dat dat bij de vier winnaars en ook de andere 15 Overijsselse inzendingen zo goed geslaagd is.”

Manifestatie 6 februari Den Bosch
Op 6 februari presenteren zestien teams uit Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel in Den Bosch hun plannen; er is een overzichtstentoonstelling over de voorstellen die in de tweede ronde zijn uitgewerkt. Prof.dr.ir. Louise O. Fresco (voorzitter raad van bestuur Wageningen University & Research) geeft een reactie op de opbrengsten van de prijsvraag. In een talkshow wordt gesproken met initiatiefnemers, mogelijk-makers en deelnemers over de impact van de plannen. Tegelijkertijd met de manifestatie en tentoonstelling is in de hal van het provinciehuis ook het Panorama Nederland van het College van Rijksadviseurs te bekijken, een optimistisch toekomstbeeld voor Nederland, verbeeld in een 360 graden panorama.

Artikel delen: