Opnieuw mortiergranaten gevonden

In de Achtergracht ter hoogte van de Diezerkade zijn bij het baggeren drie mortiergranaten gevonden. De baggerwerkzaamheden zijn in dit deel van de Achtergracht geheel stilgelegd. De granaten zijn inmiddels tot ontploffing gebracht. 

Twee weken geleden zijn de baggerwerkzaamheden in de Achtergracht tijdelijk stopgezet na de vondst van dertien mortiergranaten. De plek waar nu gebaggerd wordt, valt net buiten de veiligheidszone die bij de Achtergracht was ingesteld. De veiligheidszone is een strook van ongeveer 10 meter langs de Diezerkade. Uit dit 10 meter gebied is de bagger afkomstig waar de eerste mortiergranaten zijn aangetroffen. De mortiergranaten die deze week zijn gevonden, zijn vermoedelijk door verschuiving uit dit 10 metergebied in het bijna-schoon-gebaggerd gebied terecht gekomen.

De gemeente neemt het zekere voor het onzekere en daarom is besloten de baggerwerkzaamheden in dit deel van de Achtergracht voorlopig geheel stil te leggen. In de rest van de Achtergracht en in de Thorbeckegracht gaan de (voorbereidende) werkzaamheden gewoon door. Het Explosieve Opruimingscommando (EOC) heeft de explosieven onderzocht. Het gaat hier om mortiergranaten, zonder ontstekingsmechanisme, die geen direct gevaar opleveren. De gemeente is in overleg met de aannemer, de milieukundig begeleider en het EOC, wanneer de baggerwerkzaamheden weer van start gaan en de mogelijk nog aanwezige munitie wordt verwijderd. Daarvoor wordt een plan van aanpak gemaakt.

Artikel delen:

Reageer