75 jaar Kranenburg

Dit jaar bestaat begraafplaats Kranenburg 75 jaar. Het college heeft € 47.000,– beschikbaar gesteld om dit uitgebreid te vieren. In de jubileumcommissie hebben de Belanghebbendenraad Kranenburg, begraafplaats Kranenburg en de gemeente Zwolle zitting. Het jubileumprogramma staat in het teken van ´De Vier Jaargetijden´ van Vivaldi. 

Op het programma staan activiteiten voor verschillende doelgroepen. Zo zijn er vier kleinschalige muzikale intermezzo´s, de deelconcerten van ´De Vier Jaargetijden´, die passen bij het bijzondere karakter van Kranenburg. Ook komt er een gedenkteken in het kader van 75 jaar Kranenburg. Dit monument kan ook gebruikt worden om overledenen te herdenken die elders zijn verongelukt of begraven. Een speciale herdenkingsbrochure beschrijft de geschiedenis van Kranenburg in al haar facetten zoals het ontstaan, klasse-geschiedenis, de algemene (kinder)graven, de rol van de begraafplaats in de oorlog en de landschappelijke inrichting.

Kinderen en Kranenburg

Ook is er speciaal aandacht voor kinderen tijdens het jubileumjaar. Er wordt een boek uitgegeven met verhalen over mensen die een kind hebben verloren. Het boek, Kinderen van Kranenburg, wordt het verhaal achter het te plaatsen gedenkteken. Voor de onthulling van het monument wordt een gelegenheidskoor van 75 kinderen geformeerd uit de gezamenlijke kinderkoren.

Pluktuin

Op Kranenburg wordt een zogenaamde ´pluktuin´ ingericht waar bloemen kunnen worden geplukt om op graven te leggen. Bij de pluktuin komt het gedenkteken met een gedicht van de Zwolse stadsdichter.

Congres

Speciaal voor beheerders van begraafplaatsen wordt er een congres georganiseerd in het nieuwe uitvaartcentrum dat afgelopen vrijdag door wethouder Kenkhuis is geopend.

Artikel delen:

Reageer