Theatervoorstelling ‘Gandhi’ van Gnaffel - Foto: Erik Franssen
Theatervoorstelling ‘Gandhi’ van Gnaffel
Foto: Erik Franssen

Schoolkinderen kijken mee met regisseur theatervoorstelling ‘Gandhi’

Zwolle – Theatergezelschap Gnaffel vindt het belangrijk dat een voorstelling voor kinderen (10+) aansluit bij de doelgroep. Daarom nodigen ze klassen van de Geert Grote School en Thorbecke uit om een aantal keer mee te kijken tijdens het repetitieproces, de try-out en natuurlijk de première van Gandhi. De première vindt plaats op 16 en 17 februari in Schouwburg Odeon.

Regisseur Silvia Andringa neemt de feedback die ze van de kinderen krijgt erg serieus. Als ze de voorstelling niet begrijpen, dan schiet het zijn doel voorbij. Zo bleek afgelopen week dat de kinderen het zout dat Gandhi strooit tijdens de voorstelling niet helemaal snappen. Elout Hol, speler en artistiek leider van theatergezelschap Gnaffel denkt er dan ook over om aan het begin van de voorstelling uitleg te geven over de zoutmars.

Elout maakt tevens alle poppen uit Gnaffels voorstellingen. Waarom een voorstelling over Gandhi? “Omdat een mannetje, klein, raar en excentriek, zo kan intrigeren en zoveel bekendheid kan krijgen. Het is zo anders dan mijn beeld van een held. Als kind werd ik in het wassenbeeldenmuseum Madam Tussaud geconfronteerd met Gandhi. Mijn vader, geschiedenisleraar, wist bevlogen over hem te vertellen. Ik wist wie hij was en wat hij had gedaan. Snappen deed ik dat nog niet, maar wat mij toen wel fascineerde was dat je met bijna niets, een paar lappen stof en wat eten, toch zo belangrijk kon zijn. Heel naïef als kind gedacht misschien. Zijn manier van leven interesseerde me blijkbaar meer dan zijn boodschap.”

De voorstelling Gandhi vertelt het verhaal van de dertienjarige Charlie. Ze sluit zich op in haar kamer. Ze heeft genoeg van het geschreeuw en gescheld van haar ouders die op het punt van scheiden staan. Ze zijn zo druk met ruziemaken dat ze Charlie niet meer horen. Hun gezichten staan wel in luisterstand maar hun oren staan uit. Hoe kan ze de ruzies in vredesnaam stoppen? Dan verschijnt haar grote idool Gandhi; dé Indiase held in geweldloos verzet. Samen smeden ze een plan…

Kaarten voor de première van “Gandhi” zijn verkrijgbaar bij de kassa van de Zwolse theaters of via www.zwolsetheaters.nl. De voorstelling is ook te boeken voor basisscholen en het voortgezet onderwijs (10-14 jaar) via www.gnaffel.nl

Foto's 2
Schoolkinderen kijken mee met regisseur theatervoorstelling ‘Gandhi’ - Foto: Erik Franssen
Foto: Erik Franssen
Artikel delen: