Busbrug heet vanaf vandaag Schuttebusbrug

Busbrug heet vanaf vandaag Schuttebusbrug

Zwolle – Vanaf zaterdag heet de nieuwe busbrug in Zwolle de ‘Schuttebusbrug’. De brug is vernoemd naar Schutte Tours, de grondlegger van het Zwolse busvervoer. Herman Schutte richtte dit bedrijf in 1937 op. Zijn zoon Hans Schutte heeft samen met wethouder Ed Anker tijdens het Busbrug Festival op 9 februari 2019 de nieuwe naam feestelijk onthuld.

Een busse van Schutte en lopen dat dutte
Voor vele Zwollenaren is ‘een busse van Schutte en lopen dat dutte’ een bekende uitspraak. Van 1937 tot 1982 verzorgde Schutte Tours namelijk het stadsvervoer in Zwolle. Herman Schutte startte het vervoersbedrijf in 1937. De gemeenteraad van Zwolle vroeg aan het college om te onderzoeken of de naam van de vroegere busbedrijf een plek kon krijgen rondom het busstation. Het college van burgemeester en wethouders koos ervoor om de busbrug naar het Zwolse busbedrijf te vernoemen.

Mini-museum Schuttebussen
Zaterdag 9 februari is er tot 20.00 uur een speciaal Busbrug Festival. Bezoekers kunnen deze dag van alles zien, doen en beleven. Uniek is het mini museum over de ‘Schutte bussen’ dat tot 17.00 uur te bezichtigen is op het nieuwe busstation. In dit mini museum is het mogelijk om terug in de tijd te gaan door een selectie van foto’s van de bussen van toen te bekijken. Lees meer over het programma via www.zwolle.nl/busbrugfestival.

Bijzondere brug
De Schuttebusbrug is een elegante brug over het Zwolse spoor. De vloeiende lijn, de combinatie van beton, staal en bamboe en de vier slanke betonnen kolommen waarop de constructie rust, maken de busbrug uniek. Over ruim een week nemen de stad- en streekbussen de busbrug en het nieuwe busstation in gebruik. Vanaf het nieuwe busstation vertrekken dan zo’n 1.800 busritten per dag.

 

Video 1
Video: Timelapse Busbrug Zwolle
Artikel delen: