Portret na meer dan 75 jaar terug naar familie Selma Wijnberg

|   Laatste wijziging

Foto: Ingezonden foto

Zwolle – Onlangs ontving Weblog Zwolle een verzoek naar contactgegevens van de familie van Selma Wijnberg in de Verenigde Staten. Via de Stichting Zwolse Stolpersteine  is er contact met de nabestaanden van Selma Wijnberg en de familie van Anneke Nieuwenkamp.

Na het zien van de indrukwekkende documentaire ‘Selma Wijnberg, de vrouw die Sobibor overleefde’ besloot Anneke Nieuwenkamp dat een portret dat meer dan 75 jaar geleden aan haar vader Jan Nieuwenkamp werd geschonken, alsnog terug te geven aan de familie Wijnberg. Een bijzonder gebaar van Mevrouw Nieuwenkamp om de nabestaanden van Selma Engel – Wijnberg iets tastbaars uit hun Nederlandse verleden terug te geven.

Anneke Nieuwenkamp vertelt: Ik ben geboren in Zwolle en woonde destijds aan de Melkmarkt, waar mijn vader Jan Nieuwenkamp meubelmaker was. Mijn vader Jan Nieuwenkamp was de oprichter van de gymnastiekvereniging Hercules.

Mijn vader Jan en ik (Anneke) kenden Selma van de gymnastiekvereniging. Tijdens de oorlog en nog enkele jaren daarna waren er wel uitvoeringen van de gymnastiekvereniging in het hotel aan de Veemarkt, het hotel van Selma en haar broer Bernard. Er was een goed contact tussen Selma, Bernard, mijn vader en mij.

Op het moment dat Selma moest onderduiken is het schilderij in bewaring gegeven aan mijn vader, Jan Nieuwenkamp. Na de oorlog heeft mijn vader het schilderij terug willen geven aan Selma, maar zij stond het blijvend af. Nu is het schilderij bij mijn kinderen terecht gekomen. Dit alles wetende willen we graag dat het schilderij terug komt bij de familie in de Verenigde Staten. Het gaat om een portret van een vrouw. Misschien is het een portret van een familielid van de familie Wijnberg.

Wie de persoon is op het schilderij is nooit duidelijk geworden. Ze ziet er voornaam uit, niet zo maar iemand. Degene die het geschilderd heeft is ene V.d. Hak. Het portret is in 1902 geschilderd.

In 2020, het jaar dat het 75 jaar geleden is dat er een einde aan de Tweede Wereldoorlog kwam, worden er Stolpersteine, ter nagedachtenis aan de familie WIjnberg, gelegd bij de plek waar hotel Wijnberg ooit stond. Een aantal familieleden heeft te kennen gegeven bij de onthulling van de stenen aanwezig te willen zijn en daarvoor over te komen uit de Verenigde Staten. Dit  is een mooi moment om het schilderij aan de familie te overhandigen.

Kijk hier de documentaire ‘Selma Wijnberg, de vrouw die Sobibor overleefde’.

Meer informatie over de Stichting Zwolse Stolpersteine  kunt u hier lezen.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)