Vernieuwde Wereldwinkel opent op 1 maart haar deuren

Zwolle – Op vrijdag 1 maart opent de nieuwe Wereldwinkel Zwolle haar deuren op de Oude Vismarkt 44. Een nieuwe winkel, maar toch nog veel van het oude vertrouwde. Sinds jaar en dag is de Wereldwinkel ook in Zwolle een begrip. Eerst op de Thorbeckegracht, later in Assendorp en de laatste jaren in de Luttekestraat in het centrum, net naast Café de Kleine.

Dit laatste pand werd te klein en te duur. Op zoek naar wat nieuws dus! “Dat was nog best een klus, maar is binnen afzienbare tijd gelukt,” aldus bestuursvoorzitter Marry Groenendijk. Samen met een klein team van vrijwilligers heeft zij ervoor gezorgd dat het pand aan de Oude Vismarkt 44, tussen de Spar en de Chocolate Company, omgetoverd is tot Wereldwinkel.

“We wilden een niet al te grote winkel, we zijn immers een knusse cadeauwinkel, dus het pand aan de Oude Vismarkt riep nogal wat vraagtekens op. Niet alleen is het een grote winkelruimte, er zit ook nog een kantoor achter en een bovenverdieping met 2 grote ruimtes boven.”

Bestuurslid Nienke Veldhuis vult aan: “In het verleden heeft hier een uitzendbureau in gezeten. Dus er waren een aantal aparte ruimtes, naast een grote open vloer. Even wat puzzelen met de indeling en nu hebben we bijna 90m2 aan winkelruimte, een kantoor, een kleine keuken/kantine voor het personeel, enorm veel opslagruimte en twee grote extra ruimtes. Die gaan we wellicht beschikbaar stellen voor allerlei creatieve workshops, daar gaan we de komende tijd eens induiken.”

Werkwijze
De Wereldwinkel staat bekend om haar werkwijze. Marry licht deze toe. “We kopen in via importeurs, die de fairtrade werkwijze hanteren. Er wordt gezorgd dat de producenten, veelal kleine eenmansbedrijfjes of familiebedrijfjes, een vaste prijs krijgen voor hun afgeleverde producten. Zodra de importeur de producten afneemt, krijgen zij hun beloning hiervoor al. Wij kopen het dan bij de importeur in en weten zeker dat de producent al eerlijk beloond is.

Zo nu en dan houden we uitverkoop. Het mooiste hieraan is, dat de producent daar niets van merkt. Hij heeft immers al betaald gekregen. Van de ‘winst’ die we in de winkel maken, kopen we direct weer nieuwe producten bij de importeurs. Dus hoe meer wij verkopen, hoe meer we kunnen afnemen, hoe meer de importeur bij de producent moet afnemen en hoe meer de producent dus verdient. Eerlijker kan niet!”

Nieuwe Stichting
Per januari dit jaar is de nieuwe Stichting Wereldwinkel Zwolle een feit. Het heeft een klein bestuur, bestaande uit 3 vastgestelde leden en 2 coördinatoren. Nienke is zo’n coördinator. “Het is een klein clubje, dat goed op elkaar is ingespeeld en makkelijk met elkaar tot overeenstemming kan komen.

Naast ons bestuur zijn er nog een aantal vrijwilligers met aanvullende taken, voor bijvoorbeeld inkoop, administratie en personeelsplanning. En we hebben natuurlijk een prachtig team van vrijwillige verkooptoppers, die ervoor zorgen dat de winkel 7 dagen per week open kan!” Dat de Wereldwinkel geheel op vrijwilligers werkt, is voor de vele bezoekers soms een verrassing.

“We kunnen met al ons enthousiasme een zeer professionele winkel neerzetten. We zijn nu onder de paraplu van Wereldwinkels Nederland gegaan, een uiterst professionele organisatie, waaronder de meeste Wereldwinkels in de noordelijke helft van het land vallen. Een organisatie, waar we terecht kunnen met hulpvragen van welke aard dan ook. Zij hebben ons fantastisch geholpen met het opzetten van de nieuwe winkel en zullen ons blijven ondersteunen in alles wat we nodig hebben. Maar het meeste werk komt van onszelf, van ons team vrijwilligers. Dat zijn er nu ongeveer 25,” licht Marry toe. “We kunnen er natuurlijk altijd meer vrijwilligers gebruiken,” vult Nienke aan. “Via onze social media en website zoeken we een aantal keer per jaar naar nieuwe vrijwilligers en daar wordt altijd sterk op gereageerd.”

Opening
Vanaf vrijdag 1 maart gaan de deuren weer open. Om te vieren dat de Wereldwinkel “weer terug” is, maak je in het openingsweekend kans op leuke kortingen of prijzen tijdens je aankoop.

 

Artikel delen: