Levenskunst voor 55+

Oud zijn is voor veel mensen feest: vrijheid, tijd, kunnen doen wat je wilt, minder verplichtingen. Ten onrechte worden ouderen gezien als een “doelgroep”. Liebje Hoekendijk (1931) is schrijfster van het boek Levenskunst voor ouderen. Zij bespreekt met een kritische blik en humor de rol en positie van ouderen in deze tijd. Een lezing voor iedereen die bezig is oud te worden, maar ook voor kinderen van oude mensen, verzorgers en vrijwilligers.

Ouder worden betekent een nieuw leven krijgen. Ineens is er veel vrije tijd, er overlijden dierbaren en de vergeetachtigheid gaat opspelen. Het boek ‘Levenskunst van ouderen’ beschrijft alles waar ouderen in hun nieuwe levensfase mee te maken krijgen, van nadenken over de zin van het leven tot het aanbidden van het jong-zijn. “Ouderen hebben een slecht imago in onze maatschappij met als gevolg dat veel mensen zich niet kunnen voorstellen dat het leuk is om oud te zijn. Ik wil een ander beeld schetsen. Ook wilde ik inventariseren wat het betekent om oud te zijn. De beste manier om ergens achter te komen is erover te schrijven. En dat heb ik dus gedaan”, aldus de schrijfster.

Liebje Hoekendijk (1931) werkte jarenlang als vrijwilligster in een dorpsgemeenschap. Haar eerste boek verscheen in 1969, het meest recente boek (Kan ik iets doen?) is onlangs verschenen.

Jarenlang heeft Liebje Hoekendijk zich, zowel nationaal als internationaal, ingezet voor het vrijwilligerswerk. Het televisieprogramma ‘Werkwinkel’ en de Landelijke Open Vrijwilligersdag zijn geesteskinderen van Liebje Hoekendijk. In diverse welzijnsfuncties zette ze nieuwe projecten op, zoals een Landelijk Steunpunt Vrijwilligerswerk,Tieners Aktief en Technika 10. Het laatste project won diverse prijzen.

Ouderen, verzorgers en vrijwilligers zijn van harte welkom op dinsdag 25 maart in Woonzorgcentrum Fermate (Händellaan 315, Zwolle). Op vrijdag 28 maart zal Liebje Hoekendijk eveneens een lezing verzorgen in Woonzorgcentrum De Wissel (Erasmuslaan 50, Zwolle). Beide lezingen starten om 14.30 uur en duren tot 16.00 uur.

De lezingen zijn gratis te bezoeken. Deelname aan de lezingen s.v.p. vooraf kenbaar maken bij bovengenoemde woonzorgcentra.

Artikel delen:

Reageer