Busstation vanaf zondag 17 februari aan zuidkant treinstation Zwolle

Busstation vanaf zondag 17 februari aan zuidkant treinstation Zwolle

Zwolle – Op 17 februari gaat het nieuwe busstation aan de zuidkant van station Zwolle (zijde Hanzelaan) in bedrijf. Vanaf die datum vertrekken er dagelijks 1.800 busritten van deze locatie: 1.200 via de nieuwe Schuttebusbrug en 600 via de Hanzelaan. Ook de taxistandplaatsen verhuizen per deze datum mee naar de zuidzijde.

Het busstation wordt verplaatst omdat het steeds drukker wordt en de huidige locatie aan de noordkant van het treinstation de toename van het bus-, auto-, fiets- en voetgangersverkeer niet meer aan kan. Het nieuwe busstation is uitstekend bereikbaar, biedt meer ruimte, een betere doorstroming, een hogere verkeersveiligheid, meer comfort voor de reiziger en een groene inrichting.

Met ingang van 17 februari 2019 gaat ook de nieuwe dienstregeling voor het busvervoer in. De nieuwe dienstregeling is de vinden op de websites van de busvervoerders (https://www.syntusoverijssel.nl/ en https://www.connexxion.nl/).Tip voor reizigers, plan voor vertrek uw reis via 9292.nl

Reizigers die vanaf het nieuwe busstation richting het centrum willen, kunnen via de bestaande reizigerstunnel lopen. In de tunnel staan toegangspoortjes. Deze poortjes zijn te openen met een OV-chipkaart waar een ‘Vrij reizen product’ op staat óf ‘saldo’: minimaal 10 euro voor de Blauwnet poortjes en 20 euro voor de NS poortjes. Reizigers kunnen ook in de kaartautomaat een eenmalig passagerecht voor het station op hun OV-chipkaart kaart laden, een verdere uitleg leest u op: https://www.syntusoverijssel.nl/nieuws/busstation-zwolle-verhuist-naar-de-zuidzijde.
Meer informatie over het openen van de toegangspoortjes zonder door te reizen, staat op de website van NS: https://www.ns.nl/reisinformatie/passageproducten

Reizigers die een kaartje in de bus hebben gekocht en richting het centrum willen, maar niet in het bezit zijn van een OV-chipkaart, kunnen een bus richting het centrum nemen en uitstappen bij Centrumhalte Katwolderplein. Ook kunnen zij naar de binnenstad wandelen via de Van Karnebeektunnel of bovenlangs over de monumentale blauwe Hoge Spoorbrug. Op termijn kunnen busreizigers ook via de passerelle lopen, een openbaar toegankelijke voetgangersverbinding over het spoor. De toekomstige passerelle krijgt een directe toegang tot het busstation.

Met de verplaatsing van het busstation, verhuizen ook de taxistandplaatsen mee naar de zuidkant. Reizigers die hun reis starten of vervolgen per taxi stappen in en uit op de taxistandplaats naast het nieuwe busstation. Een speciale taxi-lus maakt de situatie overzichtelijker voor de reiziger. Bovendien kunnen de taxi’s hierdoor makkelijker en sneller de taxistandplaats verlaten. Reizigers kunnen vanaf 17 februari op station Zwolle alleen nog op de nieuwe locatie aan de zuidkant een taxi nemen.

De Schuttebusbrug verbindt het nieuwe busstation aan de zuidzijde van het spoor met de nieuwe busbaan op de Willemskade. Bij de afrit van de busbrug verandert vanaf zondag 17 februari de verkeerssituatie voor fietsers: zij moeten vanaf deze datum stoppen voor het rode licht bij de afrit van de busbrug. Dit verkeerslicht heeft tot dusver alleen op groen gestaan. Om de fietsers te laten wennen aan de nieuwe situatie worden op in ieder geval maandag 18 februari en maandag 25 februari, verkeersregelaars ingezet tijdens de ochtend- en avondspits om fietsers op deze nieuwe situatie te wijzen.

De komende jaren blijft gemeente Zwolle samen met de provincie Overijssel, NS en ProRail hard werken aan het verder verbeteren van het stationsgebied Zwolle. Zo transformeert station Zwolle, het tweede spoorknooppunt van Nederland, tot een uitstekend toegankelijk en comfortabel ov-knooppunt in een groene omgeving. Een volgende stap in de verbetering van het stationsgebied is de bouw van de ondergrondse fietsenstalling voor 5.475 fietsen onder het Stationsplein Noord en de herinrichting van Stationsplein Noord en de Stationsweg. Kijk voor meer informatie over de ontwikkelingen in het stationsgebied op www.zwolle.nl/spoorzone

Artikel delen: