Senioren in Fermate trappen Zwols carnaval af

Senioren in Fermate trappen Zwols carnaval af

Zwolle – Dansen lukt niet iedereen meer, maar een borrel smaakt nog altijd en de handjes gaan nog vrolijk de lucht in. Met een gemiddelde leeftijd van pak ‘m beet 75 jaar vierde een deel van de bewoners van het Zwolse woonzorgcentrum Fermate op zaterdagmiddag 16 februari al carnaval.

De feestgangers hadden hun carnavalspak weer uit de kast getrokken. Niet alleen vanwege de sfeer, ook om kans te maken op de prijs voor de ‘best verklede feestganger’. Dit jaar is dat meneer en mevrouw Van Born ontving een onderscheiding van hoogheid ‘Prins daantje de voorste’ van Carnavalsvereniging d’Oelewappers. En om na de festiviteiten nog na te genieten, kreeg de winnaar een mok met Zwolse snoepjes.

Blaaskapel De Zwolse Stroatklinkers, dansmariekes van Carnavalsvereniging de Gleuvenskoevers en de Zwolse Blauwsingers traden op. ‘Jette van de Toilette’ hield in het plat Zwols een ‘buut’ over wat er in het Zwolse gebeurt en een dj draaide oud-Hollandse zeemansliedjes. ‘Wie niet mee kon doen aan de polonaise, bleef lekker zitten. Met die mensen hebben we een praatje gemaakt’, zegt Birgit Nijholt van Carnavalsvereniging d’Oelewappers. Zij is een van de organisatoren van de middag en is actief binnen de vereniging als tweede secretaris, lid raad van elf en adjudant van hoogheid ‘Prins daantje de voorste’.

Nijholt vertelt waarom ze dit feest in Fermate organiseren. ‘De leden van onze vereniging vieren ieder jaar vijf dagen carnaval, omdat wij daar dankzij onze leeftijd en gezondheid toe in staat zijn. Per carnavalsseizoen willen we ook minimaal één instantie bezoeken waar mensen wonen die er niet meer zo goed toe in staat zijn. Wij willen die mensen ook een leuk feestje geven.’
Die traditie ontstond toen Hennie Hoes, destijds lid van Carnavalsvereniging d’Oelewappers en woonachting in Fermate pannenkoeken besloot te verkopen om een feest bij Fermate te kunnen organiseren. Hij woont er nog steeds, maar is geen lid meer van de vereniging. Dit jaar besloot Birgit Nijholt daarom de organisatie te doen, samen met Willeke Timmerman. ‘Er is veel vraag naar dit carnavalsfeest. Toen we het een paar jaar niet deden, werd het echt gemist’, zegt ze.
Op de vraag of Nijholt later als ze ouder is ook naar een carnavalsfeest voor senioren zou gaan, antwoordt ze enthousiast: ‘Ja. Ik hou dan zeker ook nog van carnaval en zou echt van het feest genieten.’
De senioren van Fermate zijn, voor zover bij Nijholt bekend, de eerste Zwollenaren die dit jaar carnaval vieren. Vrijdag 1 maart tot en met dinsdag 5 maart barst het feest weer los in de hele stad.

De kosten voor het feest worden betaald door Carnavalsvereniging d’Oelewappers, met een financiële bijdrage van 400 euro van het Zwolse fonds De Gasthuizen. Driezorg zorgt voor de hapjes bij de borrel.
Carnavalsvereniging d’Oelewappers kreeg de toekenning van De Gasthuizen na het indienen van een officiële aanvraag. De Gasthuizen geeft financiële steun aan uiteenlopende initiatieven voor Zwolse senioren. Kijk voor meer informatie op www.degasthuizen.nl.

Artikel delen: