collectie Historisch Centrum Overijssel
collectie Historisch Centrum Overijssel

Themamiddag Tweede Wereldoorlog

Zwolle – In aanloop naar het jubileumjaar 75 Jaar Vrijheid organiseert Historisch Centrum Overijssel op 7 maart een themamiddag over de Tweede Wereldoorlog. Deskundigen vertellen tijdens de bijeenkomst over de oorlog in Overijssel en in Zwolle in het bijzonder.

Gastspreker is historicus Coen Hilbrink, auteur van een tiental boeken over de oorlog in Oost-Nederland. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat zijn eigen vader én grootvader door de Sicherheitdienst in Twente zijn doodgeschoten. Collega-historicus Ewout van der Horst interviewt Hilbrink over zijn eigen familiegeschiedenis in het perspectief van de oorlog in Overijssel.

Paul Harmens, specialist collectie Tweede Wereldoorlog bij Historisch Centrum Overijssel, gaat daarna in op de gevolgen van de oorlog voor gewone burgers. Harmens verzamelde 22 meter aan persoonlijke documentatie over de oorlog in Zwolle en omgeving. Aan de hand van foto’s en brieven schetst hij een indringend beeld van wat oorlog met mensen doet.

De middag vormt voor een selecte groep deelnemers tegelijk de start van een cursus oorlogsgetuigen interviewen, als voorbereiding op de viering van 75 Jaar Vrijheid in 2020. In opdracht van de provincie Overijssel werkt Historisch Centrum Overijssel aan een breed historisch programma over de Tweede Wereldoorlog.

De themamiddag is op donderdag 7 maart van 14.30 tot 16.00 uur in Historisch Centrum Overijssel aan de Van Wevelinkhovenstraat (geen nummer) in Zwolle. Toegang is gratis. Aanmelden kan via www.historischcentrumoverijssel.nl/themamiddag-tweede-wereldoorlog

 

 

Artikel delen: