Nieuwe Zwolse Bijbel: Help je mee?

|   Laatste wijziging

Zwolle – Op initiatief van de Stadspastor Mariska van Beusichem wordt er een Nieuwe Zwolse Bijbel overgeschreven. De oude uit 1500 is in de loop van de eeuwen beschadigd geraakt. Om dit grote project te realiseren worden alle Zwollenaren uitgenodigd mee te doen. Dit kan op verschillende manieren. Door daadwerkelijk een stukje over te schrijven, door bij te dragen in de kosten of als vrijwilliger tijdens het project actief te zijn.

In het Hoogkoor van de Grote Kerk kun je een stukje uit de bijbel komen overschrijven. Iedereen is welkom. Je hoeft niet gelovig te zijn om mee te kunnen doen. Je mag de tekst desgewenst voorzien van kanttekeningen. Verenigingen, instellingen, bedrijven, kerken worden gevraagd mee te schrijven aan de nieuwe Zwolse Bijbel. Zwolse kunstenaars worden uitgenodigd de teksten te versieren. Een uitgeverij is inmiddels enthousiast om de Zwolse Bijbel uit te geven.

Er moeten zo’n 7 à 8 honderdduizend woorden overgeschreven worden. Hierbij is veel hulp nodig. Ongeveer 2500 honderd Zwollenaren die ieder een kwartier gaan schrijven.

De Zwolse Bijbel werd tussen 1462 en 1476 in Zwolle vervaardigd. De bijbel werd gemaakt in opdracht van Hermannus Droem, deken van het kapittel St Marie in Utrecht. De opdracht om het handschrift te maken werd gegeven aan het Fraterhuis van de Gebroeders des Gemenen Levens in Zwolle. Voor het handschrift werd 500 goudgulden betaald. Een voor die tijd enorm bedrag. De bijbel bestaat uit zes delen van elk rond de 600 pagina’s.

De kopiist van de Zwolse Bijbel is bekend. Zijn naam wordt vermeld in een in 1500 geschreven kroniek van het Fraterhuis. Zijn naam was Jacobus van Enkhuizen, de bibliothecaris van het Fraterhuis.

In 1584 werd de collectie van de Mariakerk niet afgestaan aan de Utrechtse stadsbibliotheek in de St. Janskerk. De Protestantse Burgemeester Dirk Canter vroeg daarom in 1592  of de bibliotheek opengesteld kon worden voor het publiek. Hierdoor was het noodzakelijk de boeken vast te ketenen. Menig toerist heeft zijn naam in de Zwolse Bijbel achtergelaten. Er zijn een aantal 17e- en 18e-eeuwse reisverslagen bekend waarin de bijbel bij naam wordt genoemd. Wiliam Brockman schreef in een verslag uit 1668 dat hij zijn naam zowel in het Oude als in het Nieuwe Testament had geschreven.

Het handschrift is zwaar beschadigd door het uitsnijden van initialen en complete bladen. Zo af en toe zijn er op veilingen in onze tijd nog vermiste delen van de Zwolse Bijbel opgedoken. De bezittingen van het kapittel van ST. Marie zijn in 1844 overgedragen aan de Universiteit Utrecht.

Het project zal starten op 1 april en eindigen op 14 juni. De kosten, zo’n 35 duizend euro moeten opgebracht worden via een crowdfundingsactie.

CROWDFUNDING AKTIE ZWOLSE BIJBEL, DONEER HIER:
project: https://zwolleschrijftgeschiedenis.kentaa.com/doneren

Geef je op, via deze link: www.zwolsebijbel.nl

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)