Billendoekjes in het riool zorgen voor problemen

|   Laatste wijziging

Zwolle – Ook bij Waterschap Drents Overijsselse Delta zijn de door het toilet gespoelde billendoekjes een groot probleem. Binnen het werkgebied dat zich grofweg uitstrekt van Assen tot en met Deventer en van Kampen tot en met Hoogeveen, worden wekelijks zo’n 10 verstoppingen of verstoringen van rioolgemalen opgelost. Billendoekjes, samen met maandverband, tampons, schoonmaakdoekjes, pleisters en haren klontert dit samen en hoopt het zich op bij rioolgemalen.

Speciale teams rukken vervolgens uit om het probleem op te lossen. “Op jaarbasis kost ons dit gemiddeld 120.000 euro”, zegt bestuurder Karst Spijkervet. “Dat is zonde en onnodig. Het kan zo makkelijk worden voorkomen als mensen zich er meer bewust van zijn.”

De Unie van Waterschappen deed onderzoek over  het doorspoelgedrag van Nederlanders in aanloop naar de aanstaande waterschapsverkiezingen op 20 maart. Dit maakt . duidelijk dat de kennis van wat wel en niet in het riool thuishoort nog niet voldoende is.

Grootste misvatting is dat etensresten doorgespoeld mogen worden. 14% denkt dat etensresten prima door het toilet kunnen, 21% van de ondervraagden doet dit dan ook. 2% geeft aan frituurvet door het toilet te spoelen, verfresten en medicijnen wordt door 1% gewoon door de wc gespoeld.

Vezeldoekjes, billendoekjes, vet, frituurvet en olie veroorzaken verstoppingen in het riool. Verf en medicijnen verstoren het waterzuiveringsproces.

Medicijn- en verfresten groeiend probleem
Resten uit medicijnen en verf vormen een groeiend probleem voor de kwaliteit van het oppervlaktewater. Medicijnresten komen niet alleen in het riool terecht door het wegspoelen van medicijnen door het toilet. Maar ook bijvoorbeeld via urine of door het afspoelen van muggenspray van de huid tijdens het douchen. In totaal moet jaarlijks 140.000 kilo medicijnresten uit het afvalwater gezuiverd worden.

Rogier van der Sande, voorzitter van de Unie van Waterschappen: “Als we extra investeren in nieuwe technologieën kunnen we steeds meer nieuwe, verontreinigende stoffen uit afvalwater zuiveren. Een aanpak om ervoor te zorgen dat die stoffen het water überhaupt niet inkomen is ook een mogelijkheid. Dit soort keuzes in het waterbeheer staan centraal tijdens de waterschapsverkiezingen. Er valt dus iets te kiezen op 20 maart.”

Verkiezingen
Op woensdag 20 maart zijn de waterschapsverkiezingen. Neem een kijkje op MijnStem.nl om te zien wat er te kiezen valt.

Over het onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd door Ruigrok NetPanel. Onder het algemeen Nederlands publiek van 18 jaar en ouder. De vragenlijst is afgelegd onder 2105 respondenten, representatief naar geslacht, leeftijd, opleidingsniveau en provincie door middel van kwantitatief online onderzoek in de periode van 14 januari 2019 t/m 28 januari 2019

 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)