Aanhangers Go Ahead Eagles vrijuit

Bijna vijftig voetbalfans van Go Ahead Eagles zijn maandag vrijgesproken. Zij stonden voor de rechter omdat zij eind oktober ondanks het bevel van de politie niet uit Zwolle vertrokken. De politie plukte ze daarop uit de kroeg, maar was daartoe niet bevoegd, oordeelde de politierechter in Zwolle. 

De bekerwedstrijd tussen beide clubs werd gespeeld in Emmen vanwege de bouw van het nieuwe stadion in Zwolle. Desondanks vaardigde de burgemeester van de Overijsselse hoofdstad een noodbevel uit, wat hem de bevoegdheid gaf maatregelen te nemen bij een ‘ernstige verstoring van de openbare orde of de vrees voor het ontstaan ervan’. Burgemeester Henk Jan Meijer was bang voor een confrontatie tussen de aanhang van de twee clubs in zijn stad. Dat had te maken met de bestaande ‘agressieve en gewelddadige’ verstandhouding. Eerder hadden fans van Zwolle zich in Deventer agressief gedragen.

De rechter stelt dat de agenten de groep alleen maar uit Zwolle had mogen verwijderen als was voldaan aan de voorwaarden uit het noodbevel. Maar volgens de rechter was van een (dreigende) verstoring van de openbare orde helemaal geen sprake. De groep gedroeg zich netjes en was niet rumoerig. Volgens de rechter is de ‘enkele aanwezigheid van een grote groep Eagles-aanhangers in het hartje van Zwolle’ geen reden het noodbevel uit te voeren.

Artikel delen:
Reacties 41
 1. Supporters
  Helemaal toppie, de volgende keer gewoon wachten tot ze genoeg gezopen hebben en dan iemand met een FC Zwolle vaantje in de auto helemaal verrot schoppen !!! >:(


  Maak melding

 2. maar wat zoeken ze hier in onze stad? Dat is toch al verkeerd,, ze horen hier niet te zijn op die avond dan lok je toch wel iets uit!;) genoeg voor een straf 🙂


  Maak melding

 3. Net als dat gelul dat er niet duidelijk genoeg zou zijn gemaakt dat er een noodverordening was, dat was meen ik al 3 dagen van te voren bekend!!


  Maak melding

 4. Ik moest toch wel heel hard lachen toen ik het filmpje op de site van De Stentor bekeek en de advocaat van de groep zei: “Het was zo er was een risicowedstrijd die zou gespeeld worden in Emmen en een groep Deventer Go Ahead-suporters die zijn naar Zwolle gegaan om daar in een café de wedstrijd te kijken, omdat ze gehoord hadden dat die daar wél zou worden uitgezonden.” 😀

  Heel knap dat je zoiets met een strak gezicht kan vertellen.

  http://www.destentor.nl/regio/deventer/2832162/Vrijspraak-voor-GA-Eaglesfans.ece


  Maak melding

 5. Heel knap dat je zoiets met een strak gezicht kan vertellen.

  En daar heb je jarenlang een HBO rechtenstudie voor moeten doen. 😀


  Maak melding

 6. geschreven door dick, op 18 maart 2008 om 09:16
  @ Danny: maar ligt de fout nu bij de politie op de straat, de rechter of allebei

  Het ligt aan de wet; die is zo ruim te intrepeteren dat er bijna altijd wel een “ontsnappingsclausule” is. Het is toch te gek als je bijvoorbeeld voor 12.00 uur met bewijs moet komen tegen een crimineel, en als je door omstandighedem om 12.01 uur binnenkomt de verdachte zo kan vertrekken omdat het bewijs niet meer rechtsgeldig is. Of als je aangifte doet tegen iemand wegens mishandeling je hem een paar dagen later weer tegenkomt omdat hij zijn 6 uur taakstraf er weer heeft opzitten?


  Maak melding

 7. Maar deze situatie is niet nieuw….Hoeveel risico-wedstrijden Zwolle-Egels zijn er nu al geweest. De wet is niet veranderd. Mogen ze toch ook wel een keertje weten wat ze precies wel en niet mogen? Of je het er nu mee eens bent of niet, de politie moet de wet uitvoeren en handhaven.


  Maak melding

 8. Op hoeveel staat de teller inmiddels van de incidenten waarbij deze groep “ik-kom-niet-voor-de-voetbal” kleuters betrokken was?

  Ik meen vorig jaar al 18 incidenten met uit en thuis bij verschillende clubs.

  Voortdurend vrijspraak.

  En dan vind men het gek dat burgers op een gegeven moment het recht in eigen handen gaan nemen…


  Maak melding

 9. Worden die stoere jochies in de koekstad ook gewoon aan hun lot overgelaten? Bedoel, niemand probeerd die zielige mannetjes te begeleiden/ aan werk te helpen oid? Tja, onze mooie voetbalsport heeft het altijd weer gedaan >:(


  Maak melding

 10. Vrees dat die klootzakkies donders goed in de gaten hebben hoe ver ze kunnen gaan. Misschien ook wel omdat het thuis ook klootzakkies zijn. Volgens diverse nieuwsbronnen greep de pliesie te snel in.


  Maak melding

 11. @Natascha

  Het is schijnheiligheid troef. ‘Wij doen niets’ klinkt het voortdurend en de KNVB en justitie zorgen ervoor dat het wachten is op de volgende keer. Deze lieden misbruiken het voetbal om hand in hand de grote jongen uit te hangen. Vorig jaar 18(!) incidenten waarbij die gasten ongetwijfeld bij het merendeel betrokken waren. Het is niet alleen met FC Zwolle, het is met elke club raak die bezoekers meeneemt naar Deventer. Uit bij Volendam slopen ze de heleboel. Als wij uit gaan naar Volendam dan worden we met open armen ontvangen. Het trieste is dat supporters van Go Ahead nu zowat nergens in Nederland meer normaal een wedstrijd kunnen bezoeken omdat dit soort gasten het in heel Nederland heeft verziekt voor de voetbalfans van Go Ahead.

  Het ergste is dat in Nederland rechtmatigheid belangrijker is geworden dan rechtvaardigheid.


  Maak melding

 12. KLUS VOOR DE PLAATSELIJKE POLITIEK?
  El Rey; Duidelijk en bijzonder triest betoog. Vandaar ook dat ik me vanmorgen al afvroeg of ze in de koekstad niet werden begeleid/gevolgd oid. Lijkt me niet een stel brave grijze schoolkids die alleen ontploffen bij wedstrijden van de Egels. Ongetwijfeld zit dat zwikkie ook zwaar onder de pillen of andere drugs en of alcohol. Zijn er ook niet genoeg begeleiders mee? Het wordt in elk geval tijd voor een meldingsplicht ook voor de jochies die ze elke keer net niet konden pakken. De voetbalwet ligt nu bij RvS maar het kon wel eens wezen dat dit soort omstandigheden (zover van het stadio) daarin ook niet beschreven staan.

  Maar van die laatste opmerking begrijp ik helemaal nixxx

  Het ergste is dat in Nederland rechtmatigheid belangrijker is geworden dan rechtvaardigheid.

  Rechtvaardigheid is en was altijd het belangrijkst in een land als Nederland.
  Hoe kom je er bij dat dat niet zo zou zijn, dat dat in de rechtspraak niet meer voorop staat??? Door dit voorbeeld? het is ook makkelijk om alleen te zeggen hoe het niet moet en hoe slecht het met MIJN LAND gaat…..Maar HOE wil je het oplossen?
  Volgens mij dus, daar:
  -Begeleiden en aan werk helpen als ze niet meer naar school willen.
  -Begeleiding moet met ouders/opvoeders de ernst van de situatie bespreken. Desnoods (hoe moeilijk dat ook zal worden) naar iets van Glenn Mills of zo met dat tuig. Maar ik verrek het te geloven dat jongen van die leeftijd nu al voorgoed moeten worden afgeschreven voor de maatschappij. Dan moet je ze voorgoed opbergen….pfff kost ook wat tijd, moetje, ruimte en geld.
  -Meldingsplicht in de rust van elke (in dit geval) Egel-wedstrijd.

  Ik zit er helemaal niet in maar bedenk er ff een paar.
  Kan me de frustratie dus verschrikkelijk goed voorstellen maar ik kom niet tot een andere conclusie als

  Vrees dat die klootzakkies donders goed in de gaten hebben hoe ver ze kunnen gaan. Misschien ook wel omdat het thuis ook klootzakkies zijn. Volgens diverse nieuwsbronnen greep de pliesie te snel in.

  . Dan kun je natuurlijk balen als een stekker dat ze niet eerder in MOCHTEN grijpen. Volgens mij wordt dat in de APV geregeld, maar jullie zijn betrokkenen. Ik had dan altijd ff op het politiebureau gevraagd hoe dit gister nou weer heeft kunnen gebeuren. Eventueel zelfs hoe die richtlijnen aan te passen zijn. De kortste klap kon de plaatselijke politiek wel eens zijn!

  Het is een maatschappelijk probleem waardoor het een voetbalprobleem wordt.

  Volgens mij is het geen vraag van of rechtmatigheid of rechtvaardigheid van een verhaal van “het recht moet altijd zegevieren middels rechtvaardige wetten”. DAAR WAAR HIATEN IN DE WET ZITTEN IS HET DE TAAK VAN ONZE 2E KAMER OM DIE HIATEN TE DUIDEN EN TE VERBETEREN. Zolang dat niet gebeurd is volgens mij het slechtste wat je kunt doen: vanuit je onderbuik alles kl*ten en sh*t verklaren en niet opbouwend meedenken.


  Maak melding

 13. @Dick

  Wat rechtmatig is, hoeft niet noodzakelijk rechtvaardig te zijn.

  Bij rechtvaardigheid gaat het om morele waarden en beginselen. Rechtmatig is er ook in dit geval sprake van een juiste uitspraak. Over de rechtvaardigheid van de uitspraak kan getwist worden.

  Helaas laten veel gerechtelijke uitspraken een naar gevoel omdat ze indruisen tegen het algemeen rechtvaardigheidsgevoel. Er is met name kritiek op de strafmaten en de zachte aanpak wat weer koren op de molen is voor extreme politieke partijen.

  Een voetbalwet? Dit heeft helemaal niets met voetbal te maken. De wedstrijd was in Emmen.


  Maak melding

 14. @ Dick

  1 x in de laatste tig jaar hebben de zwollenaren zich iets te veel laten opjutten door de gae aanhang en BOEM daar staat meneer Kesler met zijn vinger te wijzen naar die ”vreselijke zwollenaren” en dus?? geen Zwollenaren in Deventer volgend seizoen, zo ver ik weet het enige wat er gebeurd is dit seizoen bij ons, het ENIGE!! en deventernaren maar liefst 18!! x. Ik snap er echt niets van, misschien ben ik te kortzichtig….


  Maak melding

 15. Tja, ik ben wel blij met de vrijspraak ondanks dat het onze geel-rode rakkers zijn. De hele wetgeving slaat door angst door. Het is een logisch gevolg dat het steeds meer een uitdaging word om de regels te omzeilen. Als die wedstrijd gewoon in Zwolle gespeeld zou worden gebeurde er gewoonweg niks als ze dezelfde regels aan zouden houden zoals de risiciowedstrijden die op de zondag gespeeld worden. Denk maar nietd at ze met dat groepje dan op eigen vervoer naar Zwolle zou zijn gekomen. Ipv echt naar deze supportersgroep te kijken word er blindgestaard naar wat de media schrijft.
  Wat word de volgende noodvordering. Iedereen uit Deventer mag op de speeldag niet zijn eigen stinkstad uit?
  De politie wist al heel vroeg dat ze er aankwamen. Ze kozen zelf voor de mooie show en verliezen hun eigen machtspelletje net zoals de zwollenaren die op de brink zaten.
  Voetbalwet? Welke?


  Maak melding

 16. @ LEV….kom er maar in Sibrand?
  Jij hebt het over het rechtvaardigheidsgevoel. Kan me voorstellen dat dat hier in het geding is. Maar je stelling

  Het ergste is dat in Nederland rechtmatigheid belangrijker is geworden dan rechtvaardigheid

  roept bij mij een onderbuikgevoel op wat ik de laatste jaren veel te vaak hoor en lees: er deugt nixxx meer in dit land. Hoe op te lossen zal me jeuken; nee we schoppen gewoon door.

  Ik weiger te geloven dat we het hier zo slecht hebben. En aangezien ik hier nooit meer weg wil, accepteer ik dat onterecht negatieve spiraal-gedoe ook niet. Misschien bedoel je dat niet met dat citaat, maar ik ben lekker opgelucht nu 8)

  In dit gevoel kan ik me best inleven lees mijn reactie net op uitkeringsfraude maar eens. Mooie eigenschap: een hoog ontwikkeld rechtvaardigheidsgevoel.

  Helaas laten veel gerechtelijke uitspraken een naar gevoel omdat ze indruisen tegen het algemeen rechtvaardigheidsgevoel. Er is met name kritiek op de strafmaten en de zachte aanpak wat weer koren op de molen is voor extreme politieke partijen.

  Maar noem ff man en paard dan??? Jij vindt links te soft???  Maak melding

 17. @ Elrey: klopt, dit komt niet in de voetbalwet want die bespreekt volgens mij alleen de situatie tijdens de wedstrijd in het stadion. maar het zou mooi zijn als de klootzakkies al eens door de voetbalwet waren getraceerd. En een meldingsplicht hadden tijdens wedstrijden. Volgens mij bedenken ze zich dan toch nog ff wanneer hun gabbers zomaar naar Zwolle gaan. Zou wel zo moeten wezen: een overtreding in Zwolle zou bij die meldingsplicht moeten worden opgeteld en ze nog zwaarder (in de portemonnee of vrijheid) moeten pakken. Tuurlijk is er oorzakelijk verband!


  Maak melding

 18. @ Natascha: een gezamenlijk opgesteld A4-tje aan de KNVB (ok walgelijke lompe en arrogante bond maar je moet het er mee doen) over vermeende rechtsongelijkheid?
  Ze hebben toch nog wel het fatsoen om tenminste terug te schrijven…..?


  Maak melding

 19. Smaakvol
  😀 Lev-06 is een politieke partij die het vorige keer niet gehaald heeft. Sibrand trekt die club en is een goeie vent. Politieke hulp wordt wat mij betreft (ook APV veranderen?) noodzakelijk. Dacht: dan roep ik hem even op, misschien is ie toevallig online. Betrokken bij onze SMAAKVOLLE stad is hij zeker! Of komt hulp van mijn eigen favo-partij?


  Maak melding

 20. Egels
  Gelezen op ander topic?

  dinsdagmiddag 18 maart de proef op de som. Zij organiseren een VEILIGE wedstrijd tussen FC Zwolle en Go Ahead Eagles. Fictief natuurlijk, maar toch??  Maak melding

 21. betrokken
  Heej Dick! Leuk dat je me de discussie in sleept. En dat Lev je favo-partij is natuurlijk. Ik moet je wel temperen in je verwachtingen van Lev. Over veel dingen hebben we nu nog geen standpunt. Dat komt omdat we in de voorbereiding voor de verkiezingen vooral goed over onszelf moeten nadenken. Welke rol gaan we spelen, wat voegen we toe aan stad en politiek en wat vinden we echt belangrijk? Het is voor ons belangrijk om daar een antwoord op te vinden.


  Maak melding

 22. Hoi Sibrand
  Haha favo….1 van de 2 favo-partijen.
  Jullie rol, wat voeg je toe en wat vind je belangrijk. Wat kun je OPRECHT betekenen?
  Ben er van overtuigd dat jullie oprecht iets kunnen en willen betekenen. En geen puur populistische, geloofs-, 1 ideologische- of kapitalistische drive hebben… Dat is al heel wat voor mij! Bovendien zijn jullie wél positief ingesteld.
  Standpunten die nog ontbreken, want er staan er toch ook wat op de site, zijn toch met een paar uurtjes brainstormen in goede entourage zo op papier te krijgen?
  Netjes en kort verwoord, misschien iets gedateerd soms inderdaad:

  Ik had echter wel gehoopt dat je wat inhoudelijks over de rol van de politie en de rechtspraak in Nederland ging zeggen. Was gister ook interessant bij P&W over (en met de partijen) van de Deventer moordzaak. Ging ook nog over DNA (ander topic van gister).
  partijprogramma


  Maak melding

 23. Vraag de eerste de beste hooligan hóe dit probleem op te lossen en hij zal zeggen: Met een voetbalwet.
  Vraag het aan een agent: Zelfde antwoord.
  Vraag het een rechter: Zelfde antwoord.
  Vraag het Jan-met-dPet: Zelfde antwoord.

  Toch vreemd dat politiek Den Haag maar niet met een voetbalwet wil komen… :'(  Maak melding

 24. Larry, voetbalwet heeft ook zijn nadelen voor supporters als jij en ik heb ik me laten vertellen, heb er zelf nog nooit iets inhoudelijks over gelezen trouwens.


  Maak melding

 25. VOETBALWET
  @ Larry, dan heb jij hier niet goed gelezen. iemand van PvdA en een ander heeft een hele tijd geleden een concept-voetbalwet ingediend. Omdat we nooit wat hoorden, en het hier laatst weer over ging, heb ik PvdA gemaild hoe het zat met het wetsontwerp. Kreeg snel een vriendelijk mailtje terug (ook hier ergens neergezet) dat ie bij de Raad van State lag. Tja, zeg het maar hoe lang het nog duurt.

  Die PvdA-ert kan heel goed Hans Spekman zijn trouwens. De beste in de 2e kamer van PvdA. Ex-wethouder in Utreg.


  Maak melding

 26. supporteren of klootzakken
  @ Natascha: ik vrees dat de supportersgroepen die in het verleden hebben laten zien erg lastig te zijn geweest, in elk geval straks niet meer dezelfde streken kunnen flikken. Meldingsplicht tijdens wedstrijden zal er wel in komen.


  Maak melding

 27. @Dick
  Dat speelt al zo lang…. 🙁
  Er zijn al meerdere voorstellen gedaan in het verleden.
  En wat heb je aan voorstellen als er niks in werking gezet wordt? :'(

  Neemt niet weg dat een dergelijke wet geen zoden aan de dijk zal zetten als het alleen op voetbal betrokken wordt, aangezien het een maatschappelijk probleem is dat zich zal gaan verleggen naar andere sporten, festivals en party’s.
  Zie een half jaar geleden in D?sseldorf waar Ajax en Feyenoord supporters met elkaar hadden afgesproken om bij een housefeest te matten.

  En dáár zit ‘m de crux, want als de overheid/regering moet toegeven dat het een maatschappelijk probleem is, moet men ook toe gaan geven dat men in het verleden (en heden) zélf gefaald heeft…


  Maak melding

 28. Nixxxx in werking begrijp ik niet!! De voetbalwet ligt bij RvS. Jij noch ik weten wat er precies in staat. De procedure bij RvS duurt nou 1x aardig lang. Maar moet ook zorgvuldig natuurlijk.
  Maatschappelijk probleem heb ik op de MEAO al geschreven in een scriptie over voetbalvandalisme. Of het zich daadwerkelijk gaat verleggen naar andere leuke dingen vraag ik me af.
  Idd 2 afspraken, half jaar geleden op een vliegveld toch in de open ruimte en toen met Picorni in open veld.
  Als die hufters dat zo nodig willen, moeten ze elkaar maar afslachten. Wle mooi dat het in de open ruimte gebeurd.
  Denk dat iedereen onderhand wel weet dat het een maatschappelijk probleem is. Zet maar genoeg volk in bij risicowedstrijden en laat ze maar met (ook hun eigen) leven spelen als ze geen ander in de weg zitten. Of kom gewoon expres heeeeeeel laat.

  Vrees dat die gebleekte meneer en tante Ton hier ook niet veel aan willen doen, want veel van die “verknipte gekken” komt sowieso nogal extreem rechts op mij over.  Maak melding

 29. Al 30 jaar is er hooliganism in Nederland en nog steeds geen wet die daar over gaat.
  Hoe zo trage procedures….???? ;D
  Of gewoon onwil danwel onkunde??


  Maak melding

Reageer