Energiefabriek Zwolle levert aan 400 huishoudens - Foto: Hennie Vrielink
Foto: Hennie Vrielink

Energiefabriek Zwolle levert aan 400 huishoudens

Zwolle – In Spoolde hebben maandagmiddag Annemieke Traag, gedeputeerde van de provincie Overijssel en Karst Spijkervet, dagelijks bestuurslid van Waterschap Drents Overijsselse Delta met een druk op de knop de nieuwe Energiefabriek Zwolle in werking gesteld. Deze Energiefabriek levert in eerste instantie elektriciteit en warmte voor de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Spoolde van het waterschap zelf, maar produceert zoveel energie dat daarnaast ook 400 huishoudens van elektriciteit worden voorzien. Duurzaam opgewekte energie op het terrein van de vernieuwde rioolwaterzuivering van het waterschap.

Uit het slib van het aangevoerde rioolwater uit Zwolle en Kampen wordt middels gisting biogas geproduceerd, dat vervolgens weer wordt omgezet in groene stroom. Of zoals gedeputeerde Traag het zei: “Hierdoor wordt aan poep en pies waarde toegevoegd.” Daarvoor heeft het waterschap met ondersteuning van de provincie een nieuwe installatie gebouwd, die bijdraagt aan de verduurzaming van de energievoorziening. Het waterschap wil in 2020 voor 40% zelfvoorzienend zijn en in 2025 zelfs helemaal energieneutraal. Het biogas wordt nu omgezet in elektriciteit, maar het is volgens bestuurslid Karst Spijkervet ook denkbaar dat in de verdere toekomst het biogas als groengas voor de stad beschikbaar komt.

Zowel het waterschap als de provincie hebben zeer uitdagende klimaatambities voor de komende jaren. Of Annemieke Traag en Karst Spijkervet na de provinciale- en waterschapsverkiezingen van 20 maart terugkeren op het pluche is niet duidelijk, maar beiden zijn ervan overtuigd dat zowel de provincie als het waterschap blijven werken aan verdere verduurzaming. Annemieke Traag: “Voor het behoud van onze mooie provincie en mooie planeet.”

Artikel delen: