Echtpaar fraudeerde elf jaar op kosten van Zwolle

De gemeente Zwolle heeft de afgelopen twee maanden € 53.659,- aan uitkeringsfraude opgespoord. Na verschillende huisbezoeken zijn vijf uitkeringen beëindigd. Eén uitkering is aangepast, omdat de woonsituatie onjuist bleek. Dit levert de gemeente Zwolle een besparing op van ruim € 4.600,- per maand. 

De helft van het opgespoorde fraudebedrag komt voor rekening van een Zwols echtpaar. Dat ontving meer dan elf jaar een uitkering van de gemeente Zwolle, als aanvulling op hun pensioen. Na onderzoek bleek het echtpaar echter onroerend goed in het buitenland te bezitten. Door dit aan de sociale dienst  te verzwijgen, ontving het echtpaar ten onrechte een bedrag van € 25.582,-. Dit bedrag wordt teruggevorderd. Het echtpaar verschijnt binnenkort voor de rechter verschijnen. Uit een tweede onderzoek bleek dat een 62-jarige Zwollenaar van juni 2005 tot november 2007 kamers onderverhuurde. Die inkomsten had de man niet gemeld aan de sociale dienst. Van hem wordt € 10.985,- teruggevorderd. Er is proces-verbaal opgemaakt.

Een 41-jarige vrouw uit Zwolle verzweeg dat haar inwonende zoon bijna drie jaar lang inkomsten had. De vrouw ontving daardoor € 2.890,- teveel aan bijstand. Dit bedrag wordt van haar teruggevorderd. Omdat het fraudebedrag niet boven de € 6.000,- ligt, hoeft de vrouw niet voor te komen.

Eén van de manieren waarop de sociale recherche fraude opspoort, is het koppelen van bestanden. Op die manier kwam aan het licht dat verschillende personen naast hun uitkering inkomsten uit werk genoten. Zij fraudeerden voor totaal € 8.350-. Daarnaast bleek dat een drietal personen hun detentie had verzwegen. Zij moeten een bedrag van ruim € 1.500,- terugbetalen.

Door uitkeringsbestanden met elkaar te vergelijken, bleek een 34-jarige Zwollenaar naast zijn uitkering van de gemeente óók een ziektewetuitkering van UWV te ontvangen. De ten onrechte verstrekte uitkering van € 2.588,- wordt van hem teruggevorderd.

Artikel delen:
Reacties 4
 1. 53.659 opgespoord; door het opstellen van het bericht is lastig te traceren of alles terug in de gemeentekas vloeit. Zou zeggen: Alles moet mbv welke regeling dan ook terug zo snel mogelijk! En niet ook nog ff zitten?

  Daarnaast bleek dat een drietal personen hun detentie had verzwegen. Zij moeten een bedrag van ruim ?? 1.500,- terugbetalen.

  Moet je nagaan: hebben ook al een uitkering gehad terwijl ze in de bajes zaten. Niet opgegeven dat ze zaten dus was ongeveer 80% (?) van wat ze maandelijks van ons geld vingen…….spaargeld! Volgens mij hadden ze niet eens de kans ons geld uit te geven. Hoeven ze enkel het bedrag, zonder rente, terug te betalen………hebben ze de rente op de niet uitgegeven uitkering verdiend.


  Maak melding

 2. sociale recherche
  Heb ze in mijn studententijd ook bij ons huis zien staan posten.

  “meneer mogen we u wat vragen?”
  “woont hier ook een….”  Maak melding

 3. Beetje onbenullig maar het levert wel weer wat gemeenschapsgeld terug in ’t laatje. Als dit ongestraft kon, deden alleen maar meer mensen het. Vind de straf dus wel laag.


  Maak melding

Reageer