Studenten verdiepen zich in jeugdcriminaliteit

Hoe om te gaan met stadionverboden? Hoe worden de supporters gescheiden? Waaruit bestaat de bewaking van in- en uitgangen en vluchtwegen? Hoe werkt de commandopost? Wie draagt welke verantwoordelijkheid? Wat gebeurt er bij ongeregeldheden? Hoe zit het met fouillering? Hoe geschiedt de communicatie met de politie? Bij de veiligheid rond voetbalwedstrijden komt nogal wat kijken. Geen politie, geen wedstrijd, ontdekten we nog maar kort geleden. Studenten van onder andere de opleiding Juridische Dienstverlening nemen op dinsdagmiddag 18 maart de proef op de som. Zij organiseren een VEILIGE wedstrijd tussen FC Zwolle en Go Ahead Eagles. Fictief natuurlijk, maar toch…

Jeugdcriminaliteit is het thema van de praktijkweek die de studenten van Landstede de derde week van maart hebben. Ze krijgen een gastles over veelplegers door een ervaringsdeskundige en brengen een bezoek aan de Penitentiaire Inrichting in Zwolle. Op dinsdag 18 maart wordt stil gestaan bij voetbalvandalisme. Op die dag, die zeer praktijkgericht ingericht is, leren de studenten wat vandalisme is, wat er allemaal bij komt kijken en hoe je het beste een veilige wedstrijd kunt organiseren. De dag zal deels op school plaatsvinden, maar de studenten gaan ook echt naar het voetbalveld van FC Zwolle.

’s Ochtends wordt op school eerst de film Hooligans bekeken, ter illustratie van het onderwerp voetbalvandalisme. Aan de hand van de film worden de studenten aan het werk gezet met opdrachten over de film en voetbalvandalisme. ’s Middags worden de studenten verwacht bij de businessclub van het FC Zwolle stadion. De bedoeling is dat zij zelf actief gaan nadenken over wat er zoal komt kijken bij het organiseren van een voetbalwedstrijd. Deze opdracht wordt samen met de manager publiekszaken Edgar van Perlo, die álles weet van veiligheid, nabesproken in het uitvak van het voetbalstadion. Hij gaat de studenten dan precies vertellen wat er komt kijken bij het organiseren van een (veilige) voetbalwedstrijd.


Crisis in de gemeente

Maar er is nog veel meer, deze themaweek. Zo zijn de studenten op woensdag 19 maart de baas over hun eigen gemeente. En laat nu toevallig net die gemeente in een zware crisissituatie verkeren! Lui achterover zitten is er voor de studenten niet bij. Er dreigen rellen uit te breken tussen twee rivaliserende supportersgroepen, een chemiebedrijf brengt de veiligheid in gevaar door illegaal chemisch afval te lozen, er zijn problemen met jeugdhonken en er worden illegaal slaapplekken verhuurd met alle gevolgen van dien. Kortom, de alarm-o-meter slaat bijna op tilt! Aan de studenten de taak om koelbloedig te blijven en op www.crisisindegemeente.nl een van deze dreigende crisissen te voorkomen.

Artikel delen:
Reacties 3
 1. Deze opdracht wordt samen met de manager publiekszaken Edgar van Perlo, die álles weet van veiligheid,

  PROESSSTT…. Hahaha…. die alles weet van veiligheid. :'( :'( 😛
  Die flapdrol creëert een schijnveiligheid. Is absoluut niet capabel voor die job en nog onbetrouwbaar ook.
  Hij vindt het normaal dat mensen van in de 60 in korte broek en T-shirt over hun blote benen en armen gefouilleerd worden. 😀 😀
  En elke zogenaamde doeltreffende maatregel wordt op kinderlijke wijze ontlopen door wie het maar wil. 😮 😀


  ⚠️ Meld

Reageer