SP Zwolle enqueteert wijkbewoners van Berkum

De SP in Zwolle zal op zaterdag 22 maart 2008 de wijkbewoners van Berkum enquêteren over het structuurplan 2020. De gemeente Zwolle is van plan om ten zuiden van de Nieuwe Vecht 2000 woningen te realiseren. Dit betekent een verdubbeling van het aantal inwoners van de wijk Berkum.

Afdelingsvoorzitter Marion van Ling: ‘ Van verschillende kanten ontving de SP signalen van wijkbewoners, die zich zorgen maken over de toekomst van hun wijk. Met name het verdwijnen van het dorpse karakter en de ontsluiting van de nieuw te bouwen woningen baart zorgen.’ De SP wil onderzoeken of deze zorgen bij meer mensen in de wijk leven en zal op zaterdag 22 maart tussen 13.00 en 15.00 uur bij het winkelcentrum de wijkbewoners enquêteren over de plannen van de gemeente.

Artikel delen:
Reacties 17
 1. Iets met kat en spek
  Vragen in Berkum of ze extra bebouwing zien zitten hahahahaha
  In Berkum zijn ze in hun hele geschiedenis toch nog nooit voor ontwikkelingen geweest. ok die 3 kerken stonden er aardig snel.


  ⚠️ Meld

 2. Gut, en de wat zou de SP nou van deze enquete verwachten? Dat is net zoiets als vragen of uitkeringsgerechtigen meer uitkering willen hebben. 😛


  ⚠️ Meld

 3. 2 wijken, 2 vragen
  De topics staan wel leuk boven elkaar:
  -In Berkum is door de jaren heen heeeeeeel veel gedaan gekregen door enorme politieke invloed. Nu gaat in de kakwijk zelfs de SP stemmen winnen.
  Wat is er echt bijgebouwd in deze schitterende wijk in al die 10-tallen jaren? Heb in Berkum NO-gewoond: mooie nieuwbouw, net als daar aan het water. Hoor er ook niemand over dat het lelijk is? Eerst teugen en dan gewoon laatmaar. En verder?

  -Stadshagen wordt sneller volgebouwd als de infrastructuur het kan bijhouden. Al vanaf 1999. De bevolking heeft over de infrastructuur én het bijbouwen geen inspraak. Er wordt toch niet moeilijk gedaan, over het algemeen want dat past ook bij het karakter van de wijk. Politiek (VVD en Swollwacht hebben zich 1x bemoeid met “De Berlijne muur” maar dat bleek een achterhoede gevecht. En toen dat bleek niet meer veranderd te kunnen worden, planten ze de hakken in de sloot en verdwenen met de staart tussen de benen. De carnavalsdeejee probeert nog steeds opgeleukte woonboten in de Milligerplaya te krijgen. Volgens mij is meneer zo glad dat ie alles voor elkaar krijgt (lees de l*l-story over de blokkendoos). Nu protesteren omstanders tegen een ernstige aantasting van het bestemmingsplan in Pad & Tuin. Bovendien wordt het als het doorgaat zeer onoverzichtelijk en gevaarlijk voor KINDEREN. Alleen omdat overal in Stadshagen de scholen uitpuilen en er nu TIJDELIJK (?) een school op een plekkie “onbestemd (maar niet echt lastig; is beloofd) moet komen……

  Wie zou er in Berkum weer aan het langste eind trekken?
  Wie in Stadshagen?


  ⚠️ Meld

 4. Als het aan mij ligt wordt Berkum nog vandaag afgestoten door Zwolle en dan kunnen ze verder werken aan hun dorpse karakter en uitstraling.


  ⚠️ Meld

 5. Vroeger hoorde Berkum ook niet bij Zwolle.Het al oud bekende Zwollekerspel.Ja het klopt.Wij willen niet bij die stadse stoepenschijters horen.Laat Berkum lekker Berkum zijn.Opzouten met de rest.


  ⚠️ Meld

 6. Wat is nou het echte Berkum dan? Volgens mij zijn dat maar een handjevol straten. Bovendien, als Berkum zelfstandig zou zijn, wat zou dat veranderen? Zwolle gaat daar toch wel bouwen hoor. Berkum zou dan gewoon een enclave worden.


  ⚠️ Meld

 7. iets meer zout
  @ appegiele: dan verschilt Berkum toch heel erg met Westenholte; ook ex-Zwollerkerspel en volledig in harmonie met Zwolleywood. Voor zover ik weet.
  Het “opzout-gehalte” in je tekst zou ook kunnen betekenen dat je ook nogal opzouterig in de maatschappij staat??


  ⚠️ Meld

 8. De annexatie van Zwollerkerspel door Zwolle was ingegeven door het Rijk en de provincie Overijssel.
  Daar stond Zwolle zelf verder buiten, het was opgedrongen.
  Dat er Berkummers zijn die daar 40 (!!!) jaar na dato nog niet aan willen toont de geestelijke capaciteiten, of het gebrek daaraan van die dorpsbewoners… 😀


  ⚠️ Meld

 9. LWL
  Dat die s*kkels van SP ook nog in die zelfingenomen en egicentrische Berkummers trappen. Waar is trouwens de visie van oer-Berkummer Willem v/d Lucht(fietserij)?


  ⚠️ Meld

 10. Iets gedaan krijgen
  Hoe is het met de wijkvereniging Berkum? Al weer bezig met stille diplomatie; waarom zou je ook openlijk op een weblog reageren? 8)


  ⚠️ Meld

 11. toekomst
  De hamvraag is, waar kan Zwolle bouwen om de groei van de stad op te vangen. Eén van de plekken is Vechtpoort “achter” Berkum. Als je Berkum afstoot, wat hier wordt voorgesteld, dan ontneemt Zwolle zichzelf een mogelijkheid van uitbreiding.
  Ik kan me de Berkummers voorstellen, die zeggen dat ze de verkeersafwikkeling van de nieuwe wijk niet door de oude kern willen laten lopen. Dat heeft niets met kak te maken, maar veel meer met veiligheid.
  Wat ons betreft kan er gebouwd worden, maar dan moet er o.a. wel voldaan zijn aan een aantal randvoorwaarden, waarvan een goede ontsluiting van de wijk er één is.
  Dit hebben we ook begrepen uit het gesprek dat we hebben gehad met bestuursleden van de wijkvereniging.
  Je kunt natuurlijk wel het dorp ingaan en vragen wat de Berkummers er van vinden.
  Die interviews heb ik niet nodig om te weten wat de conclusie is.  ⚠️ Meld

 12. @John van Boven

  Ik kan me de Berkummers voorstellen, die zeggen dat ze de verkeersafwikkeling van de nieuwe wijk niet door de oude kern willen laten lopen.

  Het is maar net hoe het gebracht wordt, want over het algemeen zijn de Berkummers mordicus tegen nieuwbouw in hun wijk/dorp met als (drog)reden dat er dan zo veel verkeer door de nu al veel te krappe straten en wegen moet.
  Maar ook mét een goede verkeersafwikkeling blijft men tegen.

  Maar waar moet er dan een nieuwe ontsluitingsweg komen?
  Over de Vecht richting Hessenweg (N34) of langs de Nieuwe Vecht en bij de Boerendanserdijk aansluiten?
  Tegen beide opties (en mogelijke andere opties) zal men protesteren.


  ⚠️ Meld

 13. Berkum
  @ John:

  Ik kan me de Berkummers voorstellen, die zeggen dat ze de verkeersafwikkeling van de nieuwe wijk niet door de oude kern willen laten lopen. Dat heeft niets met kak te maken, maar veel meer met veiligheid.

  Tuurlijk heeft dat niet met kak te maken en ik vind dit een goed punt. Net als onze verkeersveiligheid in Stadshagen.
  Oh, was de wijkvereniging niet uberhaupt tegen uitbreiding?
  Nou ja, het ging mij erom dat de raad nu maar eens breed moet kiezen voor

  Vechtpoort “achter” Berkum

  En dat het eens afgelopen moet zijn met die gluiperige achterkamertjes politiek en bespelen van de politieke ex-kopstukken die nog genoeg lijntjes hebben. Of bespelen door de vele (ex) invloedrijke zakenmensen daar. Berkum is een wijk van Zwolle dus behandel het ook als iedere andere wijk! Please……

  Met je laatste 2 regels zijn veel bezoekers hier en ik het natuurlijk roerend eens.


  ⚠️ Meld

 14. Andere mogelijke optie: richting de nieuw aan te leggen A35 die vanaf Wijthem door het Vechtdal naar de Hessenweg (N34) zal lopen.


  ⚠️ Meld

 15. @ Larry: bij ons hebben ze eerst duizenden woningen neergeploft en zich daarna eens afgevraagd hoe de verkeersstromen moeten lopen. Nu moet er eindelijk eens gekozen worden voor bouw in Berkum. De ontsluiting zal idd veilig en goed moeten gebeuren. Maar zal er komen, dat ze gaan protesteren is nu idd al duidelijk. Dat ze zullen zeggen: da’s tegen de afspraak dat de ontsluiting goed zou zijn, dus geen bouw. Tja, een beetje gemeenteraad, B&W en ambtenarenkorps kan daar toch wel wat op verzinnen. Je denkt overigens goed mee en daarom pas ik hier. Gaat ff buiten mijn voorstellingsvermogen. Succes meneer de verkeersinfarct-chirurg 😉


  ⚠️ Meld

Reageer